5G network slicing

4G, polo 5G, až pak 5G. Sítě páté generace se zavádějí postupně

Představa, že operátoři ze dne na den přepnou na sítě 5G, je lichá. Přechod na novou generaci mobilních sítí si jako obvykle vyžádá několik fází. U 5G to budou nejméně dvě, kdy dnes existující 5G sítě ještě zdaleka nejsou „tak 5G, jak by mohly být“.

Situace, kterou dnes vidíme v Česku a veskrze i v celé Evropě, bychom mohli nazvat „fází jedna“. Při ní operátoři využívají stávající infrastrukturu 4G LTE sítí, jejíž úpravou se uplatní především scénář nasazení sítí 5G pro eMBB, tedy na „vylepšené vysokorychlostní a velkokapacitní mobilní sítě a služby“. Zvyšuje se tím kapacita, rychlost a snižuje latence (odezva).

Ptáte se teď, co je to „eMBB“? Vypichujeme tři hlavní způsoby využití 5G sítí z předchozího článku 5G v pěti bodech aneb Nutné technologické minimum:

a) eMBB (Enhanced Mobile Broadband) pro běžnou komunikace typu vysoce kvalitních hlasových hovorů, textových zpráv či vysokorychlostních dat, která v sítích 5G dosahují přenosové rychlosti až 20 Gbit/s

b) URLLC (Ultra Reliable Low Latency Communications) pro vysoce spolehlivá spojení s nízkou latencí potřebná pro garantovanou rychlou komunikaci zejména v rámci kritické infrastruktury, kde sítě páté generace dosahují teoretické hodnoty odezvy nižší než 1 milisekunda

c) mMTC (Massive Machine Type Communications) pro hromadnou přímou komunikaci mezi stroji (Machine to Machine) důležitou zejména pro automatizaci průmyslu či státní správy, kde 5G standard slibuje hustotu až milion zařízení na kilometr čtverečný

Ačkoli tedy už dnes operátoři označují své služby za 5G, fakticky se zatím jedná jen o tento první přestupový krok. Ten se označuje také jako Non-Standalone (NSA). To je aktuální situace ve většině zemí, přesto – jak ukazuje praxe – už tato fáze 5G stačí k rapidnímu nárůstu přenosových rychlostí, což je pro běžné uživatele zatím ten nejhmatatelnější benefit.

5G je celý ekosystém

To podstatné, co 5G sítě dělá 5G sítěmi, přijde až ve fázi dvě. Ta tyto dnes existující NSA sítě přetaví do takzvaných 5G standalone (SA) sítí, které umožní plné nasazení i dalších aplikací pro mMTC a URLLC (viz výše).

Elektromagnetické
pole a člověk

O FYZICE, BIOLOGII, MEDICÍNĚ,
NORMÁCH A SÍTI 5G

Tyto specifikace se v současnosti stále finalizují, technologie testují a dále vyvíjejí, což souvisí s nutností investovat do nových centrálních systémů operátorů, stejně jako s masivními investicemi do samotné sítě. V této fázi budou sítě 5G zcela nezávislé na 4G.

Jak ovšem poznamenává vládní strategie Implementace a rozvoj sítí 5G
v České republice
, „dosažení této fáze a termíny implementace není snadné odhadnout“. Ve světě se udává, že se tak stane mezi roky 2020
a 2021 a dále, návazně na dokončení standardizace. Aktuální situace ovšem naznačuje, že tento rozvoj má minimálně několikaměsíční zpoždění.

Nové technologie 5G

V každém případě se nasazení samostatných 5G sítí pojí i s řadou technologických novinek, které tyto sítě nabídnou. Nedávno jsme si například popsali poměrně zásadní změnu zvanou paprskování (beaming forming and steering), což je směrování signálu přímo k uživateli.

Oproti současným mobilním sítím se 5G také v mnohem vyšší míře spoléhají na pevné optické rozvody. Až opravdu ta poslední část sítě bude probíhat rádiově, v městských zástavbách navíc s velmi hustým pokrytím anténami. To vše za účelem dosažení co nejnižší odezvy (latence).

Aby tedy sítě 5G nabídly vysokorychlostní přenos dat, snížení zpoždění (latence) a zvýšení počtu koncových zařízení, musí využívat několik nových technologií a postupů. A také jinou architekturu než sítě současné.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *