Vývoj 5G sítí

130 miliard. Studie vyčíslila přínos 5G sítí pro Česko

5G sítě mohou české ekonomice přinést v příštích čtyřech letech až 130 miliard korun. Nejvíc zisku vygenerují majoritnímu průmyslu, a to až 59,4 miliardy. Vyplývá to ze studie agentury Analysis Mason.

„Při nákladech na implementaci nové technologie v odhadované výši 18,3 miliardy by čistý přínos (pro český průmysl) činil 41,1 miliardy korun,“ uvedl na nedávném webináři věnujícím se přínosům 5G v průmyslu šéf české pobočky Ericssonu Cveto Gašperut.

Pro českou ekonomiku jako celek pak Studie Analysis Mason odhaduje čistý růst způsobený nástupem 5G na 130 miliard korun, bezmála čtyřnásobek implementačních nákladů.

5G se tak podle Gašperuta stane páteří celého konceptu chytrého Průmyslu 4.0. První dedikované 5G sítě podle něj spustí české podniky už letos.

5G a český autoprůmysl

Vysoké číslo vyplývá zejména ze struktury české ekonomiky, která je podle dat Světové banky (z roku 2019) tvořena ze 40 procent právě průmyslem. Z celkového objemu české průmyslové výroby v roce 2019 pak připadla téměř čtvrtina na automobilový průmysl.

„Sektor automotive je celosvětově významnou hnací silou průmyslového uplatnění 5G, výrobci automobilů a jejich komponentů vždy provozovali vysoce inovativní výrobní zařízení,“ uvedl ve zmíněném webináři manažer Ericssonu pro chytrá průmyslová řešení Sebastian Elmgren.

„Aby ze svého chytrého vybavení vytěžily maximum, potřebují podniky robustní bezdrátové spojení s minimální latencí, jaké poskytuje pouze 5G,“ zdůraznil dále Elmgren. Jako příklad uvedl Ericssonem vybudovanou 5G síť, kterou provozuje Mercedes-Benz ve své továrně v Sindelfingenu.

5G a virtuální realita

Mezi další příklady průmyslového užití 5G patří třeba brýle s technologií rozšířené reality (AR). Ty firma podle Elmgrena využívá už dnes ve svých chytrých továrnách ke kontrole kvality samotných 5G komponent. Zařízení zobrazuje potřebné informace v zorném poli technika a zefektivňuje tak jeho práci o 50 procent, tvrdí výrobce infrastruktury.

Podobným způsobem lze zjednodušit opravy a úpravy zařízení tím, že inženýr již nemusí vyrazit do terénu, nebo dokonce přicestovat z druhého konce světa – stačí, když se připojí k chytrým brýlím údržbáře na místě a navede ho dle potřeby.

„5G přináší nevídaný přenosový výkon při extrémně nízké latenci. Propojí celou továrnu a pokryje všechny její potřeby jedinou, vysoce adaptabilní sítí,“ dodává Gašperut. Využití 5G je ovšem mnohem víc, věnujeme se mu ostatně v samostatné rubrice 5G v praxi.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *