Cveto Gašperut, Ericsson

5G sítě mají obrovský potenciál, mohou oživit ekonomiku, říká Gašperut

V čem je největší síla 5G sítě, co jsou její technologické přednosti a proč je pro tak důležité pásmo milimetrových vln? Nejen na tyto dotazy odpovídal v rozhovoru pro Realita5G.cz šéf českého Ericssonu Cveto Gašperut. „5G je klíčem k hospodářskému oživení,“ říká.

Gašperut stojí v čele českého zastoupení švédské společnosti Ericsson, jednoho ze světových lídrů 5G technologií. Je tak jedním z nejpovolanějších, kdo by měl o 5G sítích mluvit a přiblížit je i laikům.

Do funkce se postavil loni v únoru. Předtím pracoval dva roky v Microsoftu jako obchodní ředitel, vedl týmy ve 24 zemích střední a východní Evropy. V Ericssonu působil už předtím, a to od roku 2000, kdy řídil obchod ve Slovinsku a ve střední Evropě.

Kvůli pandemickým restrikcím rozhovor probíhal korespondenčně. Je tak velmi rozsáhlý a obsahově bohatý. Rozhodli jsme se ho proto rozdělit na dvě části. Na tu druhou se můžete těšit přesně za týden.

V čem spatřujete největší sílu 5G sítě?

5G je platforma slibující obrovské inovace. Od počátku také byla navržena tak, aby byla zcela otevřená. Zatímco předchozí generace mobilních sítí se tak soustředily především na osobní komunikaci, 5G sítě budou sloužit i podnikům. A na další úroveň posune i internet věcí.

Potenciál nové technologie je podle nás natolik silný, že bude stát za dalším velkým posunem ve společnosti, jakousi čtvrtou průmyslovou revolucí. Neexistuje totiž prakticky žádná společenská nebo průmyslová komunikační potřeba, kterou by 5G sítě nemohly splnit.

Dokážete vypíchnout hlavní výhody sítě 5G?

Výhody 5G lze rozdělit do tří oblastí:

  • Rozvoj společností: 5G otevírá nejmodernější způsoby zvyšování bezpečnosti a udržitelnosti. Chytřejší elektrické sítě nám umožní výrazně snížit emise uhlíku. Bude více propojených vozidel, která budou sdílet data, aby se zabránilo nehodám na silnicích. Nebo připojené senzory, které dokážou včas detekovat přírodní katastrofy a varovat před nimi.
  • Transformace průmyslu: 5G je základem pro flexibilní, efektivní a odpovědné podnikání. Výrobní linky budou samostatně reagovat na nabídku a poptávku. Jednotlivé položky ve skladech a přístavech budou plně dohledatelné. Zvýšené využívání internetu věcí v zemědělství může zajistit vyšší účinnost při pěstování plodin.
  • Vylepšení zážitků: 5G připravuje půdu pro pohlcující zábavu a poutavější vzdělávání. Zatímco zařízení pro VR, AR a rozšířenou realitu (XR) budou lehčí, zážitek bude realističtější. S 5G bude konektivita stabilní a spolehlivá i v přeplněných prostorech. Virtuální týmové schůzky budou interaktivnější a produktivnější.

Kdybyste měl vyzdvihnout ty nejdůležitější technologické výhody 5G sítě, jaké to budou?

5G je platforma pro obrovské inovace a je klíčem k hospodářskému oživení, transformaci podniků a podpoře podnikání, jakož i otevírání obrovských příležitostí v oblasti zdravotnictví, veřejných služeb, kultury a dalších.

Rychlost, latence, kapacita, spolehlivost a zabezpečení – všechny tyto parametry se s nasazením 5G sítí zvyšují. Zároveň se snižují náklady na přenos 1 GB v síti.

A co se praxe týče? Na co se můžeme těšit?

Postupem času přijdou nové inovace pro 5G v oblastech obchodu nebo internetu věcí. Digitalizace odvětví probíhá ve všech segmentech a mobilní privátní sítě a podnikové síťové služby jsou příklady oblastí, které již 5G technologie využívají.

Do budoucna pravděpodobně najdeme případy s největším transformačním potenciálem použití v kritickém IoT, kde bude klíčová rychlost, nízká latence a zabezpečení 5G sítě. Zde vidíme potenciál 5G transformovat průmyslová odvětví a společnost obecně – s příklady použití, jako je inteligentní výroba, inteligentní města, autonomní auta a pokročilé aplikace ve zdravotnictví.

Další skvělou technologií šitou na míru pro 5G je takzvaný network slicing. To znamená, že síť 5G může fungovat jako více samostatných sítí paralelně – všechny najednou. Jednotlivé „řezy“ (slice) sítě lze přizpůsobit pro konkrétní účely a mohou fungovat jako vlastní nezávislá síť.

Každý řez také může optimalizovat vlastnosti, které jsou pro konkrétní službu potřebné, aniž by plýtval prostředky na věci, které nepotřebuje. Je to inteligentní řízení jádra sítě (5G Core Network), které tento slicing umožňuje. To je zvláště užitečné pro kritickou infrastrukturu.

Proč je pro rozvoj 5G sítí tak důležité pásmo takzvaných milimetrových vln?

Provozovatelé používají kombinaci rádiových frekvencí. 5G signál v nízkém, středním a vysokém pásmu má různé vlastnosti a schopnosti, pokud jde o rychlost a dosah. Kombinované efekty a součinnosti těchto pásem jsou pak významné pro lepší kapacitu a pokrytí.

Například 5G signál v nízkém pásmu poskytuje pokrytí na nejdelší vzdálenosti. Ve středním pásmu pak poskytuje další kapacitu, i když na kratší vzdálenost. A v tom vysokém, kde je k dispozici široké frekvenční spektrum (takzvané milimetrové vlny), poskytuje signál 5G velkou kapacitu, ale jen na krátkou vzdálenost.

5G sítě se tedy bez tohoto pásma neobejdou?

Spíše bych řekl, že pouze s využitím vysokopásmových frekvencí mohou sítě 5G dosáhnout svého plného potenciálu. Sítě 5G pracující v pásmu milimetrových vln mohou poskytovat gigabitové rychlosti a kapacitu mobilního širokopásmového připojení v předměstských a někdy i venkovských oblastech.

Charakteristiky nízké latence 5G mmWave pak zlepšují streamování videa, umožňují aplikace rozšířené a virtuální reality či vylepšené online herní zážitky. Také například umožní rozvoj inteligentních továren na bázi 5G.

V širším rámci Průmyslu 4.0 pomůže nasazení 5G urychlit rozvoj chytrých továren, vytvořit značný počet pracovních míst a zahájit novou slibnou éru technologického pokroku.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “5G sítě mají obrovský potenciál, mohou oživit ekonomiku, říká Gašperut”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *