Robotické divadlo

5G v praxi: Do školy i skrze virtuální realitu

5G sítě mají potenciál vylepšit i současné metody vzdělávání. Stěžejní teď sice je pro školy online výuka, kterou mohou posunout na zcela jinou úroveň třeba s pomocí virtuální reality, ale nabízí i další možnosti rozvoje. Třeba skrze technologické studentské projektům s celosvětovou ambicí.

Aktuální covid krize ukázala, jak důležité je pro žáky a rodiče kvalitní a stabilní připojení. To však mimo velké městské aglomerace stále není běžnou realitou a mobilní sítě jej stále plně nahradit neumí. To je – stejně jako v případě práce z domova – první věc, kterou by 5G sítě mohly změnit.

Výuku po Skypu či jiném videokonferenčním programu si už přesto většina studentů a žáků vyzkoušela. Musela. Z její kvality jsou však všichni rozpačití. Je nezábavná, těžká na soustředění a často i málo interaktivní.

Ale co kdyby si žáci nasadili zkrátka doma brýle pro virtuální realitu a ocitli se společně ve virtuální třídě? Ve třídě, kde jim bude přednášet avatar a na virtuální tabuli kreslit či zobrazovat dokumenty stejně, jako by to dělal v reálu? Dnes je to utopie, ale s 5G sítěmi se právě tyhle možnosti otevírají.

Akcelerace pro studentské projekty

V rámci projektu 5G pro 5 měst navíc vzniká hned několik ukázek toho, jak 5G sítě ve výuce pomohou i jinak. Třeba na gymnáziu v Jeseníku, které se pravidelně účastní prestižní celosvětové robotické soutěže FIRST LEGO League, vzniká projekt, který se bez 5G sítí jen těžko uskuteční.

„Jsme první na světě, kdo hrál část divadelní hry pouze s roboty bez lidských herců,” vysvětluje pedagog Roman Chasák. „Chystáme se na velký upgrade, kdy by roboti měli být schopní divadlo zahrát zcela bez zásahu na dálku. Problém tady je s rychlostí přenosu informací mezi roboty navzájem a mezi roboty a řídícím centrem. Tady by nám mohlo pomoci využití rychlé 5G sítě. V tomto projektu je rychlost odezvy a rychlost přenosu dat klíčová.”

To na pražské Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu zas 5G sítě umožní třeba posunout možnosti Mediálního domu Preslova, který spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a pro Učitelskou platformu zajišťuje živá vysílání.

Technologie pro novou generaci

Technologické projekty nyní začleňuje do svých osnov celá řada škol po celé České republice. Mimo jiné mohou zamezit i negativnímu efektu v podobě odlivu z regionů. Vedení škol sice přiznává, že modernizace školství může být pro některé zaměstnance bolestným přechodem, ale výsledky a nadšení studentů za to stojí.

„Jde o formu o vzdělávání pro 21. století. Je jasné, že realizace změny zažitých postupů znamená pro učitele výrazně vystoupit ze své komfortní zóny. Pro studenty zase převzít zodpovědnost za své vzdělávání. V tradičně konzervativní atmosféře českého školství je to skvělý posun,“ říká ředitel zmíněné Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *