Strach z koronaviru slábne

Strach z koronaviru slábne, obavy však budí podzim

Češi se bojí koronaviru nejméně od začátku pandemie. Současně vítají vyšší míru rozvolnění. To vše přes to, že s obavami vyhlížejí podzim. Ten podle nich může přinést další vlnu epidemie.

Vyplývá to z průzkumu, který v týdnu zveřejnila agentura Ipsos. Podle ní má strach z koronaviru aktuálně 49 % Čechů. To je nejméně od začátku pandemie, kdy agentura s průzkumy začala. Aktuální je již devátý v řadě.

Poprvé od začátku pandemie je podíl těch, kteří se viru neobávají, větší než těch, kteří nějaké obavy mají. Oproti březnovému měření výrazně narostl podíl lidí, kteří strach z koronaviru necítí vůbec (aktuálně 17 % populace). Nejčastěji jsou to mladí lidé ve věku 18 až 29 let.

Roste i optimismus rychlosti, kdy se podaří dostat pandemii pod kontrolu. 12 % Čechů je přesvědčeno, že virus je již dnes zcela pod kontrolou. Stále však 6 z 10 Čechů uvádí, že to ještě potrvá déle než šest měsíců.

Obavy z koronaviru klesají nejen v ČR, ale i v ostatních zemích světa s výjimkou Indie.

Rozvolňování lidé spíše vítají

V názoru na rychlost rozvolňování nejsou Češi jednotní. 30 % Čechů hodnotí rozvolňování opatření jako příliš pomalé, 44 % jako „tak akorát“, 20 % pak vnímá rozvolňování opatření jako příliš rychlé.

Za nejpomalejší považují lidé rozvolňování ve školství (56 % Čechů označilo rozvolňování jako příliš pomalé), dále pak v kultuře a službách (obojí 44 %). Naopak v oblasti veřejné dopravy panuje spíše souhlas s rychlostí rozvolňování, za optimální ji označila více než polovina Čechů (53 %).

„To, jak Češi vnímají rychlost rozvolňování, je významně ovlivněno věkem. Zatímco mladí lidé, kteří se koronaviru obávají výrazně méně, by uvítali rychlejší rozvolňování, lidé starší 65 let považují rozvolňování za příliš rychlé,“ dodává k výsledkům ředitel agentury Ipsos Jakub Malý.

S postupným rozvolňováním opatření mají lidé největší radost ze setkávání s přáteli a rodinou (mezi top 3 jmenovalo 50 % lidí, zejména nejstarší věková kategorie 65+, častěji ženy) a otevření služeb (44 %) a obchodů (28 %). Třetina (35 %) vítá zejména možnost volného cestování po ČR, pětina
(21 %) pak cestování do zahraničí.

Podzim a strach z koronaviru

Ačkoli však nyní panuje ohledně koronaviru poměrně optimistická nálada, letošní podzim lidé vyhlížejí s určitými obavami. Až dvě třetiny lidí se obávají růstu počtu nakažených, uzavírání služeb a obchodů a také nedostupnosti zdravotní péče pro běžné úkony. Naopak přechodu na povinný home ofiice ani zákazu vycházení v noci se lidé neobávají.

Obavy z dopadů na zdraví (nedostupnost zdravotní péče, růsty počtů nakažených, hospitalizovaných nebo zemřelých) vyjadřují častěji ženy a lidé starší 65 let.

Výzkum byl probíhal na reprezentativním vzorku internetové populace ČR starší 18 let. Probíhal 11. až 18. června a zúčastnilo se ho 1026 respondentů.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Strach z koronaviru slábne, obavy však budí podzim”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *