Lékař Tomáš Šebek z projektu uLékaře.cz.

5G v praxi: Telemedicína aneb Lékařská péče na dálku

Ve venkovských oblastech je mnohdy náročné zajistit i základní zdravotní péči. Vyžaduje motivovat vzdělané lékaře a další zdravotní pracovníky, aby se usadili na místech s omezenými kariérními možnostmi. 5G sítě ovšem mohou tento příkop snadno smazat. Lékaři budou ordinovat na dálku.

Představte si situaci, kdy nedostatek lékařů na venkově nebude žádný problém. Bude stačit připojit se se svým běžným mobilem k jedné z mnoha služeb telemedicíny a s lékařem se poradit či se nechat vyšetřit. Takové služby zčásti existují už dnes, sic jde spíš jen o odborné konzultace.

Nastíněný scénář aktuálně naráží na dvě věci: dostatečně technicky vybavené pacienty a dostatečně stabilní a kapacitní síť i v odlehlých venkovských oblastech. Právě to ale mohou sítě 5G změnit. A 5G telefony budou již brzy dostupné téměř všem.

„5G technologie představují přelom ve zlepšení lékařské péče, profitovat z toho mohou ti, kteří žijí v periferních oblastech. Je tedy vítanou příležitostí zejména pro venkovské obyvatelstvo,“ říká Jiří Rynt ze společnosti Ericsson.

Lékařské konzultace na dálku

Vzdálené lékařské péči se obecně přezdívá telemedicína. Je to jeden z mnoha oborů, které na 5G sítě spoléhají jako na katalyzátor rozvoje. Už dnes je jasné, že chodit k lékaři „přes mobil“ bude brzy naprosto běžné. Zčásti tyto služby fungují už dnes, byť jejich katalyzátorem nejsou sítě 5G, ale stále probíhající pandemie koronaviru.

Ta donutila lékaře i pacienty začít mnohem více komunikovat na dálku, aby se lidé vzájemně nenakazili v do té doby běžně přeplněných čekárnách. V nich se obecně mísí zdraví a nakažení jedinci. Pokoušet takto štěstí v době pandemie se okamžitě ukázalo jako naprosto nemyslitelné.

Jeden z nejviditelnějších projektů této doby byl a je uLékaře.cz. Za tím stojí český chirurg a účastník misí Lékařů bez hranic Tomáš Šebek. V jeho očích je telemedicína nejen o rychlosti řešení problému, ale i v dostupnosti služby jako takové. Výhodu vidí i v úspoře času i zdrojů na obou stranách.

„V ideálním případě lékařům do ordinace dorazí jen ti pacienti, kterým skutečně mohou pomoci a kteří k nim v rámci jejich oboru skutečně patří,“ uvádí jeden z přínosů už dnes dostupných konzultací na dálku.

Chytrá elektronika jako strážce zdraví

Obor telemedicíny ovšem není jen o „lékaři na drátě“, ale celém ekosystému zařízení, mezi něž může v budoucnu spadat i nositelná elektronika. Třeba chytré hodinky už dnes dokážou monitorovat celou řadu životních funkcí a třeba i odhalit nakažené jedince koronavirem.

„Do telemedicíny se řadí mnoho dalších prvků, ať už hardwarových jako jsou nejrůznější gadgety a přístroje přenášející přímo lékaři konkrétní datové informace, nebo softwarových jako třeba e-lékarna nebo elektronická zdravotní dokumentace a samozřejmě spoustu dalšího, co zní dnes jako hudba budoucnosti,“ nastiňuje široké možnosti Šebek.

5G sítě tak podle něj vnesou do oboru telemedicíny zejména možnost vysoce kvalitních a stabilních videopřenosů, ale i nové možnosti při využití prvků rozšířené reality. „Ať již v komunikaci lékař-pacient, tak lékař-lékař nejen v edukaci, ale také v krizových situacích, kde lékař nebo pacient potřebuje během sekund zobrazit komplexní informace,“ říká.

Rynt z Ericssonu pak v 5G sítích vidí potenciál „stát se dálnicí 21. století, která propojí venkov se zbytkem společnosti“. „Vzdělávání, práce a zdravotní péče na dálku představují důležitou součást digitální budoucnosti. Dnes se nacházíme pouze malý krok od jejího naplnění.“

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “5G v praxi: Telemedicína aneb Lékařská péče na dálku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *