Rozvoj 5G sítí

Klíčová věc pro rozvoj 5G sítí: Open RAN aneb Když se všichni domluví

Rozvoj 5G sítí by nebyl možný bez klíčové dohody mezi snad všemi klíčovými subjekty. Přístup nazvaný Open RAN ve zkratce zajišťuje, že při budování sítí páté generace odpadá závislost na výrobci či dodavateli.

Myšlenka je to jednoduchá: vše, co operátor potřebuje, by si mělo rozumět. ať už to vyrobil kdokoli. To je pro opravdu košatou infrastrukturu koncové částí sítí 5G, takzvanou rádiovou přístupovou síť (Radio Access Network – odtud ono RAN) skutečně klíčová.

V minulosti jsme si na Realita5G.cz už vysvětlili, že většina sítí 5G by se měla schovat pod zem. Má to jednoduchý důvod: přenosová kapacita a rychlosti, které musí tyto sítě garantovat, se neobejdou bez optických vedení. A čím větší část komunikace v optice povede, tím lépe.

Druhá podstatná část sítě ovšem tvoří ta nejvíc viditelná – antény, vysílače, stožáry. Zkrátka vše, co dnes vidíte v krajině a lehce si s mobilními sítěmi i spojíte. V tomto duchu je pak třeba připomenout další zásadní věc pro rozvoj 5G sítí: nutnost velmi hustého pokrytí koncové části – RAN.

Souvisí to s potřebami obrovské přenosové kapacity například pro možnost provozování sítě autonomních vozidel. A s tím i pásma takzvaných milimetrových vln a tedy i vysokého počtu vysílačů, které by v budoucnu měly být téměř na každém sloupu veřejného osvětlení. 5G sítě zkrátka propojí téměř vše a potřebují k tomu i adekvátní infrastrukturu.

OpenRAN: cesta pro rychlý rozvoj 5G sítí

Budování či udržování tak košaté sítě vysílačů, antén a výpočetní techniky se ovšem neobejde bez jisté univerzálnosti ve výběru dodavatele. A zatímco dnes mají operátoři možnost skloubit jednoho dodavatele pro jádro sítě a jednoho pro RAN, nově by se tato univerzálnost měla rozšířit.

V praxi to bude znamenat, že jeden operátor bude moci mít svou síť RAN postavenou na technologiích nejen například finské společnosti Nokia, ale i čínského Huawei, švédského Ericssonu a dalších největších výrobců 5G infrastruktury. A to bez toho, aby musel řešit vzájemnou kompatibilitu.

Operátoři tak budou moci zcela libovolně kombinovat jednotlivé komponenty sítě, čímž se mimo jiné eliminuje závislost na jediném dodavateli. Pro mobilní sítě 5G a jejich rozvoj je to dost podstatná věc, jelikož se na ně bude spoléhat i kritická infrastruktura státu.

Rozvoj 5G sítí nabírá rychlost

Aby vše fungovalo, jak má, a výrobci vzájemně sdíleli potřebné znalosti, vznikla O-RAN Alliance. Ta sdružuje drtivou většinu klíčových hráčů na poli 5G a zajišťuje, aby byly potřebné protokoly a rozhraní skutečně „otevřeny“ všem. Definovala si pro to 11 různých rozhraní, jejichž výčet je třeba zde.

Když dnes tedy operátoři oznamují, že si pro výstavbu 5G sítí vybrali například švédský Ericsson (případ českého i slovenského O2), nemají tak docela pravdu. Tato firma jim sice postaví jádro sítě, ale ony antény a další viditelné síťové prvky už může v budoucnu dodávat kdokoli, kdo splní podmínky definované O-RAN aliancí.

A že se máme na co těšit, snad netřeba zdůrazňovat. Jen podle této studie Ericssonu propojí 5G sítě do pěti let polovinu planety, a tato od stejného výrobce vyčíslila přínos 5G sítí pro českou ekonomiku na 130 miliard. Rozvoj 5G sítí v Česku navrch letos nabere rychlost, stejně jako dostupnost mobilních telefonů s podporou 5G.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Klíčová věc pro rozvoj 5G sítí: Open RAN aneb Když se všichni domluví”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *