Ionizující a neionizující záření

5G sítě budou z většiny pod zemí, spolehnout se musí na optiku

Mobilní sítě páté generace (5G) se musí v mnohem větší míře spolehnout na optické rozvody pod zemí než na rádiové rozhraní nad ni. Důvodem jsou vysoké požadavky na rychlou odezvu, které jinou možnost nedávají. Princip 5G sítí spočívá právě v tom co nejvíce potlačit negativní fyzikální jevy.

Dnes se většina komunikace v mobilní síti odehrává v rádiovém rozhraní pomocí všudypřítomných vysílačů (tedy pro naše potřeby zjednodušeně „nad zemí“). Na optické rozvody se spoléhá veskrze jen takzvaná páteřní síť, a to kvůli požadavkům na rychlost a stabilitu.

Toto řešení, které se z větší části spoléhá na rádiové rozhraní sítě, má plno nevýhod. Především tu, že v otevřeném prostoru s překážkami se signál šíří často zcela nepředvídatelně. A i když dnešní sítě s odrazy dokážou pracovat a dokonce jich i využívat ve svůj prospěch, šíření signálu v jasně daném a fyzikálně definovaným prostředím bude kvalitativně vždy lepší.

Optický kabel má totiž jednu podstatnou výhodu: funguje na principu přenosu informace pomocí světla a tedy s mnohem vyššími rychlostmi než v případě metalického kabelu. Ten je omezen fyzikálními zákony víc, než by si kdo myslel, stejně jako rádiový kanál. Optika tyhle nevýhody maže, i když za cenu vyšší náchylnosti k poškození křehkého kabelu ze skelných vláken.

Princip 5G sítí: výhody optiky převažují

Jako všude i zde zkrátka platí něco za něco. Výhody optických kabelů ovšem převažují a spolehnout se na ně chce i 5G síť. Oproti těm dnešním natolik, že logiku architektury sítě obrazí zcela naruby: většina komunikace se bude odehrávat v optice (čti „pod zemí“) a ono dnes dominantní rádiové rozhraní se stane čistě okrajovou (koncovou) částí sítě.

Takzvaný backhaul neboli již zmíněná páteřní síť se tak oproti dnešku výrazně rozroste. Pro takový přístup hraje především to, že optické sítě nejsou limitovány šířkou pásma a vzhledem k dynamickému vývoji v oblasti elektronických komunikací tak představují klíčovou přenosovou technologii s minimem nutných budoucích omezení.

Hlavním důvodem tohoto principu jsou pak fyzikální limity rádiových vln. Ty ovlivňují nejen objem přenášených dat, ale i rychlost a především již mnohokrát skloňovanou latenci (odezvu). Proto je zde rozsah rádiové části sítě omezen a její využití limitováno pouze na krátkou vzdálenost, kdy
je následně propojena s optickou částí přípojné či páteřní sítě.

Rychlost 5G sítí

Právě tenhle přístup dává 5G sítím tolik ceněné vlastnosti. Patří sem nejen samotná přenosová rychlost, kterou – jak z výše uvedeného vyplývá – jen minimálně omezují fyzikální zákony, ale také stabilita a především bryskní reakce s velmi nízkou odezvou (latencí).

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

Díky těmto vlastnostem sítě 5G otevírají celou řadu nových segmentů trhu. V Česku se těmto experimentům věnuje například projekt ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj 5G pro 5 měst. DO budoucna pak 5G sítě především propojí dosud rozdělené světy lidí a strojů.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Latence (ms)3001501005010< 1
Srovnání odezvy (latence) jednotlivých generací mobilních sítí

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “5G sítě budou z většiny pod zemí, spolehnout se musí na optiku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *