5G sítě v Česku postaví pět firem

Pokrytí 5G v Česku roste, ukazují mapy operátorů. Větší rozkvět přijde letos

Máte už 5G mobil a chcete využít právě technologii sítí páté generace? Pak sledujte mapy pokrytí 5G sítí vašeho operátora. Aktuálně to má sice cenu jen u jednoho z české trojice, ale není všem dnům konec.

Současný stav pokrytí 5G signálem můžeme v Česku považovat stále za fázi nula, možná 0,1. Důvod je prostý: zatím operátoři pokrývají jen v rámci dříve získaných frekvencí, kde mění technologii. V klíčovém pásmu 700 MHz zatím k výstavbě 5G sítě nedošlo.

To nás pravděpodobně čeká letos. Operátoři již loni vydražené frekvence mohou používat, ale zatím probíhají přípravy. To samé platí pro pásma 3,4 až 3,8 GHz. Ani v nich se zatím v podstatě nestaví.

O2 začalo jako první

Na dříve získaných frekvencích začalo jako první ostrý provoz 5G O2, a to již v červnu loňského roku. V září následoval Vodafone. A poslední v říjnu spustil 5G T-Mobile.

Pokud už máte mobil s 5G, jeho plné využití záleží na tom, jakého operátora používáte a kde bydlíte. U O2 si signál nové sítě vyzkoušíte v centru Prahy a středočeského Kolína, který operátor používá jako testovací základnu. U T-Mobilu se musíte dostat do centra Prahy nebo Brna.

Vodafone premiantem

Zbývá Vodafone a ten je ke svým zákazníkům aktuálně nejvstřícnější. Signál 5G už spustil ve více než 130 obcích České republiky. Sám se chlubí pokrytím téměř 20 procent populace.

Než ale začnou zákazníci tohoto operátora jásat, rozhodně to neznamená, že signál pokrývá ony obce kompletně. Naopak obvykle pokrývá jen jejich části a ani lokálně to často není celoplošné pokrytí. I tak si Vodafone v tomto směru zaslouží pochvalu, i když: Jednooký mezi slepými králem…

Opět však musíme připomenout, že jsme ve fázi nula či 0,1. Tedy že k pokrývaní většího území teprve operátoři sáhnou. Už z toho důvodu, že loni vydražené licence na frekvenci 700 MHz se k plošnému pokrývání hodí mnohem víc než doposud používané vyšší frekvence. Ty se naopak hodí pro pokrytí center měst s velkým provozem.

Jak zjistím, jestli je u mě doma signál 5G?

Praxe s 5G telefonem tak dnes dá vzpomenout na dřevní doby mobilní komunikace, kdy člověk chytal signál vystrčením mobilu z okna či na nejbližším kopci. Stačí se přesvědčit, že v menu telefonu máte 5G povolené, a následně začít signál „lovit“. Pokud se na displeji neobjeví ikonka 5G, máte vyhráno.

Elegantnější způsob, jak zjistit pokrytí 5G ve vaší domovině, jsou takzvané mapy pokrytí. Ty poskytují sami operátoři, odkazy na ně přikládáme. Ale pozor, nastavte si zobrazení jen vrstvy 5G! Současně je nutné dodat, že tyto mapy pracují s matematickými modely spíše než s reálnou situací.

Mapa pokrytí O2

Mapa pokrytí T-Mobile

Mapa pokrytí Vodafone

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Pokrytí 5G v Česku roste, ukazují mapy operátorů. Větší rozkvět přijde letos”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *