5G robot místo hlídače. Na dánské letiště dohlíží robopes Spot

Na letišti Hanse Christiana Andersena v dánském Odense můžete potkat zvláštního zaměstnance. Je jím 5G robot, přesněji robotický pes Spot americké společnosti Boston Dynamics. Hlídkuje u plotu letiště a kontroluje jeho poškození. Na dálku funguje díky experimentální 5G síti od Ericssonu.

Díky pokrytí letiště v Odense 5G sítí bylo možné funkcionalitu robopsa značně rozšířit. 5G síť, která nabízí rychlé přenosy i nízkou odezvu, především významně rozšířila rádius jeho nasazení.

Doposud tento unikátní robot fungoval pouze v dosahu lokální wi-fi sítě, tedy na asi třicetimetrovou vzdálenost. Díky 5G se z něj stal doslova 5G robot, kterého lze nejen ovládat, ale i sledovat na prakticky neomezenou vzdálenost. Navíc s téměř okamžitou odezvou a v reálném čase.

Spot se po nedávné modernizaci také mnohem jistěji pohybuje i v nerovném terénu, bez potíží chodí po schodech, vypořádá se se stísněnými prostory a doplňkové roborameno mu umožní i otevírat běžné dveře.

Automatizovaná ostraha

Technicky vzato může být takový 5G robot vedle hlídání letiště nasazen také třeba jako pomoc záchranným týmům či na průzkum terénu. Zatím má však jen jeden úkol: hlídkovat okolo plotu areálu letiště.

Vedle samotného hlídání proti vniku cizáků (ať už teroristů, či nechtěné zvěře), ale může Spot identifkovat například i poškození plotu. To by bylo pro letiště samo o sobě bezpečnostním rizikem.

Spot na 5G tak představuje jistou alternativu k nedávno popisovaným inspekčním leteckým dronům. Doteď tuto rutinní práci prováděla běžná ostraha, díky 5G robotu Spotovi se však celý proces automatizuje.

Spot za dva miliony

Robot, pro kterého je také využívání 5G sítí novinka, se dostal do volného prodeje teprve loni. Běžný smrtelník si jej však nejspíše nedovolí, stojí 74 500 amerických dolarů, tedy asi 1,8 milionu korun. Původně navíc platila i restrikce, že kupující musí být pouze ze Spojených států. Ostatním zájemcům tak firma pouze robota zapůjčí.

Projekt robotického hlídače je partnerským dílem vývojového centra Danish Technological Institute, firmou Lorenz Technology a dánského operátora TDC NET společně s vývojářem 5G technologií Ericsson.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “5G robot místo hlídače. Na dánské letiště dohlíží robopes Spot”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *