Digitalizace v Česku vázne, „montovnu Evropy“ může nakopnout i rozvoj 5G

I když sítě 5G nabízejí už všichni čeští operátoři, oproti státům západní Evropy jejich rozvoj stále vázne. Pozitivní dopady jejich výstavby na pandemií zkoušenou ekonomiku jsou přitom již mnohokrát spočítány a chceme-li se tak zbavit přízviska „montovna Evropy“, je třeba věnovat pozornost právě odvětvím, která generují vysokou přidanou hodnotu. Ty ovšem bez vyšší míry digitalizace v Česku neporostou.

„Budoucnost stojí na přenosu dat a v úrovni digitalizace si prozatím vede Česká republika podprůměrně,“ uvedli již koncem března letošního roku analytici z Centra tržních a ekonomických analýz (CETA), kteří se již podruhé blíže podívali na stav rozvoje v oblasti vysokorychlostních sítí.

Právě spolehlivé a vysokorychlostní připojení lze přitom podle nich s jistotou považovat za jednu z klíčových podmínek pro budoucí růst konkurenceschopnosti české ekonomiky. „Má-li Česká republika ekonomicky konvergovat k západním zemím Evropy, je nezbytně nutné připravit také vhodné prostředí, ve kterém se mohou rozvíjet fenomény jako Průmysl 4.0 nebo internet věcí (IoT),“ vysvětlil Aleš Rod, ředitel výzkumu CETA.

Sílu celého odvětví podle něj ukázala stále probíhající pandemie, která donutila k rychlému přechodu do on-line prostředí celou řadu odvětví a napříč sektory ekonomiky. On-line konzultace nově probíhají například mezi lékaři a pacienty, pomáhají s diagnostikou pacientů pomocí umělé inteligence, urychlují vývoj léčiv, monitorují pohyb nakažených a podobně. Vzdálená komunikace pak nastavila novou laťku i ve vzdělávání, a v řadě odvětví i práci z domova (home office).

Vysokorychlostní sítě proto mohou být klíčem k opětovnému nastartování výkonu tuzemské ekonomiky. „Sítě 5G, které umožňují mnohonásobné zrychlení přenosu informací, neznamenají v první řadě zlepšení komunikace mezi uživateli mobilních a jiných zařízení. Hlavní uplatnění 5G sítí je v tuto chvíli klíčové především v digitalizaci a přenosu informací v průmyslu, veřejné správě, zdravotnictví, dopravě a dalších oblastech,“ dodal Rod.

Pomalá výstavba i vysoké poplatky

Rychlému rozvoji vysokorychlostních komunikačních sítí v České republice však brání několik klíčových bariér. „Hlavní překážky spočívají mimo jiné v pomalé výstavbě, velmi vysokých poplatcích za využívání rádiových kmitočtů, nedostatečné koordinaci rozvoje nebo riziku omezení konkurence na trhu vysokorychlostního připojení,“ říká Michael Fanta, analytik CETA.

Každý jeden rok zpoždění v rozvoji vysokorychlostní komunikační sítě znamenají pro českou ekonomiku roční ztrátu až 33,3 miliardy Kč

Centrum tržních a ekonomických analýz

Postupné rozšiřování využití 5G sítí přitom podle řady analýz významně přispívá ke zvyšování tempa ekonomického růstu. Náklady zpožděného rozvoje a implementace vysokorychlostní elektronické komunikační sítě o každý jeden rok znamenají pro českou ekonomiku roční ztrátu v intervalu 16,49 až 33,3 miliardy Kč. Za to by se podle Fanty dalo postavit například 500 nových mateřských škol či přidat každému důchodci 10 tisíc měsíčně.

I proto analytici CETA doporučují, aby se česká ekonomika vydala cestou budování plně digitalizované společnosti a kvalitní vysokorychlostní infrastruktury. V závěru své analýzy pak formulují tři základní doporučení, aby byl tento proces s cílem dosáhnout vyšší atraktivity České republiky pro zahraniční investory co nejsnazší. V jednom mají ovšem jasno: „Bez masivních investic do výstavby optických sítí a rozvoje technologie 5G se to neobejde,“ dodal šéf CETA Rod.

ZAJÍMÁ VÁS VÍC? CELÉ ZNĚNÍ STUDIE NALEZNETE ZDE

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *