5G vylepší sportovní zážitek pro fanoušky na stadionu i diváky doma. (zdroj: Ericsson)

Sportovní přenosy a 5G sítě: zábava nové dimenze i šance oslovit mladší diváky

Sportovní přenosy a 5G sítě jsou příkladem aplikace moderních technologií, která je určena především pro zábavu. Sledování fotbalu či biatlonu z gauče tahle technologie posune do nové dimenze. A možná zachrání celý byznys.

Současný sportovní a mediální průmysl čelí dvěma trendům. Ten první je zvyšující se průměrný věk fanouškovské základny u klasických sportů. Ty nejvíce oslovují lidi ve věku 40 až 64 let. U esportů je to přitom 25 let.

Na druhou stranu pak rostou i hodnoty dohody o mediálních právech pro vysílání živých sportovních přenosů. Pokud však bude trend stárnutí divácké obce pokračovat, kdo bude na sport koukat?

Oba tyto faktory tak podtrhují potřebu digitální transformace sportu a médií. Výrazná modernizace by mohla ke sledování sportovních utkání přilákat také mladší diváky. A zvrátit tak negativní trend.

Sportovní přenosy a 5G: nová dimenze zábavy

Zážitek fanoušků dokáže 5G vylepšit hned na několika úrovních. A to nejen přímo na stadionu, ale i v pohodlí domova u televizní obrazovky. Jedním z příkladů je nabídka analýz zápasu.

„Aplikace německé fotbalové Bundesligy využívá technologii rozšířené reality a v reálném čase poskytuje fanouškům detailní statistiky a analýzu zápasu,“ říká Jiří Rynt, Key Account manažer ve společnosti Ericsson.

Mimo zraky fanoušků na stadionu pak 5G sítě výrazně rozšíří přenosové možnosti pro média. V tomto případě sportovní kluby a mediální společnosti úzce spolupracují. Ladí se celá řada nových formátů obsahu, který je mimo jiné spjat i s rozmístěným nových kamer napříč stationem.

V budoucnu tak bude například možné sledovat daný zápas v reálném čase z pohledu sportovce či konkrétního hráče na hřišti. Nastupujícím trendem je také využití obsahu, který tvoří sami fanoušci.

5G přitáhne média i fanoušky i k nižším soutěžím

Díky těmto vylepšením a zvýšeném u zájmu o přenosy se následně očekává, že se mediální pozornost posune i mimo nejvyšší soutěže. Třeba i na zápasy krajského přeboru, aby přilákala k obrazovkám více sportovních nadšenců.

Všem bez rozdílu pak 5G sítě vylepší i život před a po zápasu. Ať už se bavíme o nových a interaktivnějších aplikací sázkařských společností, či efektivnějšímu odbavení parkovišť či hromadné veřejné dopravy.

Rychlá a stabilní mobilní síť pak může přispět i k plné digitalizaci kontrol vstupenek nebo bezpečnostních kontrol u vstupu na sportoviště.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Sportovní přenosy a 5G sítě: zábava nové dimenze i šance oslovit mladší diváky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *