Internet věcí (IoT)

5G v praxi: Internet věcí neboli IoT změní fungování světa, bez 5G by nevznikl

Internet věcí (IoT) je jednou z nejvíce propojených koncepcí s 5G sítěmi. Bez nich by neexistoval, ale s nimi zcela promění fungování celého světa. O co jede? Jednou větou o propojení všeho, co dnes vnímáme jako elektroniku.

Představte si svět, ve kterém si třeba lednice sama dle vaší dlouhodobé spotřeby objedná docházející jídlo. Třeba jogurty. Spočítá si, že do dvou dnů dojdou, na předem definovaných e-shopech vybere ty, které kupujete, a sama vytvoří objednávku. A případně objednávku zruší, když je dokoupíte.

Že jste tuhle utopii slýchali už před deseti lety? To je pravda, ale až nyní lze mluvit o realitě schopné života. A to už za pár let. A pár – jak všichni víme – jsou dva. Není to až tak nemožné.

Nedávno jsme si představili koncepci Smart City (Smart Cities, Smart Villiges), která by ovšem nemohla existovat bez jiné, ještě obecnější. Tou je Internet věcí (Internet of Things, IoT). Už jen z pochopení názvu vyplývá, o co jde: propojení milionů, desítek milionů ba dokonce i miliard zařízení do jednoho velkého vzájemně komunikujícího propletence.

IoT a 5G: nerozlučná dvojka

S příchodem IoT (Internet of Things) ovšem vznikají nové a mnohem větší požadavky na síťovou infrastrukturu. Zde pak nastupuje role 5G sítí, protože jednou z největších výhod sítí páté generace je kapacita. Taková, která slibuje připojit až milion zařízení na kilometr čtverečný.

To se bude hodit. Očekává se, že v Internetu věcí bude možné propojit téměř jakékoli zařízení, které dokáže pracovat s elektrickou energií. Cílem této obecné koncepce je usnadnit život lidí. Ať už zmíněným příkladem s lednicí, nebo třeba právě chytrým řízením měst a obcí.

Současné sítě pro tyhle aplikace nejsou vhodné. Už z principu nejsou určeny pro strojově orientovanou komunikaci. Internet věcí (IoT) ovšem vyžaduje síť, která bude schopná propojit miliony senzorů a strojů. Stejně tak jako využívat gigabitovou šířku pásma. To vše s vysokou spolehlivostí a nízkou latencí, která zajistí bleskovou komunikaci.

Bezpečnost na prvním místě

Propojení všeho se vším ovšem vzbuzuje i důležité bezpečnostní otázky. Chytré domácnosti už dnes obsahují řadu zařízení připojených k internetu, které byste asi neradi svěřili hackerům: alarm, webkameru, termostat, domovní zámek či ovládání garážových vrat. Nehledě na zatím jen ryze hypotetickou hrozbu ilegálního získání vašich zdravotních dat z chytrých hodinek a jejich účelné předání zdravotní pojišťovně.

I proto se pří vývoji zařízení pro Internet věcí (IoT) ve zvýšené míře dbá na zabezpečení nejen samotných zařízení, ale i přenosu dat. A ta je u 5G sítí technologicky natolik vyspělá, že zneužití omezuje na minimum. Ostatně, na 5G sítě se má v budoucnu spolehnout i kritická infrastruktura státu. I proto do této oblasti víc než dříve vstupuje i politika, domácí i zahraniční.

Internet věcí je každopádně blízká budoucnost. Možná bližší, než si kdo umí představit. Už dnes řada senzorů komunikuje přes internet, ale pro masivní rozšíření této strojové komunikaci jim chybí prostředník. Tím jsou 5G sítě.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “5G v praxi: Internet věcí neboli IoT změní fungování světa, bez 5G by nevznikl”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *