Cveto Gašperut, Ericsson

Zdravotní rizika 5G? Studie mluví jasně, uklidňuje šéf českého Ericssonu

Zdravotní rizika 5G je téma, které zajímá nejen lidi, ale i konspirátory. Rojí se kolem nich tolik dezinformací, že se jich dotkneme i v dnešním rozhovoru s šéfem českého zastoupení Ericssonu Cvetem Gašperutem.

V prvním díle rozhovoru s country managerem českého Ericssonu Cvetem Gašperutem z minulého týdne jsme se blíže podívali na technologické pozadí 5G technologií. A také jejich přínos pro budoucnost lidstva.

V dnešním pokračování se zaměříme na 5G především z pohledu výrobce 5G technologií. Ericsson, jehož české zastoupení Gašperut od loňského února vede, patří k v odvětví výroby technologií 5G ke světovým lídrům.

Ale dost řečí. Přinášíme druhou část rozsáhlého rozhovoru s šéfem českého Ericssonu. Exkluzivně pro Realita5G.cz.

Nedávno jste upozornil na studii, podle níž mají 5G sítě potenciál přinést Česku až 130 miliard, průmyslu kolem 60. Můžete laikovi vysvětlit, kde se tyhle částky berou?

Uvedenou studii provedla Analysys Mason. Pro výpočet ekonomického přínosu byl vytvořen model, který odhaduje náklady i ekonomické přínosy mnoha případů použití v každém klastru. Pro Českou republiku studie počítá s využitím plných schopností 5G, které významně rozšíří využití sítí 5G do několika vertikál s novými aplikacemi umožněnými například funkcemi jako Network slicing a dalšími (například kolaborativní roboty, automatizované stroje, autonomní doprava) a novým spektrem (včetně takzvaných milimetrových vln).

V čem se rozvoj 5G sítí liší oproti předchozím generacím?

U prvních 5G sítí je ve srovnání s předchozími jedinečné to, že takzvaná 5G Non-Standalone verze (5G NSA) staví na řídící vrstvě sítě 4G. To umožňuje využít stávající infrastrukturu ke spuštění nového 5G rádia, tedy rychleji než dříve. Většina poskytovatelů tak začne s těmito 5G NSA sítěmi a až poté nasadí verzi 5G Standalone (plnohodnotné 5G sítě, pozn. red.). Ta už sice vyžaduje novou architekturu jádra, ale i na to už máme flexibilní řešení.

5G sítě jsou i o firmách. Odhadujete, že první 5G mobilní privátní síť v Česku se spustí už letos. Můžete být konkrétnější?

To se stalo již v roce 2020. Spolu s T-Mobile a Technickou univerzitou v Ostravě máme spuštěnou první 5G mobilní privátní síť. Pracujeme na několika dalších projektech privátních sítí a jsem přesvědčen, že v tomto kalendářním roce uvidíme více než jednu další implementaci. Vidíme velký zájem v oblasti Průmyslu 4.0, výrobě, logistice a automobilovém průmyslu, abychom společně se zákazníky prozkoumali výhody 5G.

Jak moc se lze na sítě 5G opravdu spoléhat, co se zejména kritické infrastruktury týče?

Zařízení i mobilní aplikace vyžadují bezdrátový přístup k síti, který je odolný, bezpečný a schopný chránit soukromí jednotlivců. Systém 5G je s ohledem na tyto požadavky už navržen a my v Ericssonu věříme, že existuje pět základních vlastností 5G, které přispívají k jeho důvěryhodnosti. Patří sem odolnost, bezpečnost komunikace, správa identit, ochrana soukromí a zabezpečení. To vše přispívá k vytvoření důvěryhodné komunikační platformy, která je ideálním základem pro budování rozsáhlých systémů citlivých na zabezpečení, včetně systémů používaných v průmyslovém prostředí.

Při budování bezpečných systémů je důležité zaujmout holistický pohled a zaměřit se nejen na jednotlivé části izolovaně. Například je třeba společně uvažovat o interakcích mezi ověřováním uživatelů, šifrováním provozu, mobilitou, situacemi přetížení a aspekty odolnosti sítě. Je také důležité porozumět příslušným rizikům a tomu, jak s nimi správně zacházet; hrozby je třeba zvážit proti nákladům na jejich uskutečnění a nákladům na uplatnění protiopatření. To dělá sdružení 3GPP při vývoji specifikací, které tvoří základ pro bezpečnost 5G systémů. Ericsson zde aktuálně zastává nejvíce předsednických a místopředsednických pozic (a významně se tak na vývoji těchto standardů podílí, pozn. red.).

Standardizace je tedy onou jistotou?To ale předpokládá otevřenou spolupráci řady odvětví, daří se to?

Ericsson už dnes spolupracuje s předními poskytovateli služeb po celém světě, s více než čtyřiceti univerzitami a technologickými instituty a třiceti průmyslovými partnery. Pracovali jsme na případech použití 5G v mnoha průmyslových odvětvích v Evropě, Asii i v Severní Americe. Víme tedy, že 5G může vytvořit či vylepšit, především díky nízké latenci, řadu různých odvětví. A to nejen průmysl, ale třeba i oblast zdravotnictví, výroby, energetiky, ale i veřejných služeb. Aby toto všecho 5G sítě lidem skutečně přinesly, spolupráce je nutná. Spolupráce v ekosystému, ne v ego-systému.

Kde jste už se svými sítěmi uspěli?

Technologie 5G společnosti Ericsson je součástí sítí 5G na pěti kontinentech a aktuálně na nich běží osmdesát živých 5G sítí ve 40 zemích světa. Řada dalších sítí na základě našich uzavřených obchodních smluv přibude, aktuálně máme takových kontraktů 131.

V Česku jsme oznámili spolupráci se společností CETIN a není třeba jít daleko, abychom tento seznam rozšířili – máme živé sítě u operátorů Slovak Telekom, T-Mobile Německo, Vodafone Německo, Play Polsko a Polkomtel Polsko. Na celosvětové úrovni jsme velmi hrdí na naši spolupráci se společností Swisscom, která dokázala již téměř před dvěma lety pokrýt více než 95 % švýcarské populace sítí Ericsson 5G.

A samozřejmě působíme i na nejvíce rozvinutých trzích 5G – USA, Jižní Korea, Čína, Japonsko a Austrálie.

Cítíte konkurenční výhodu v tom, že jste evropský výrobce?

Ve skutečnosti jsme globální společnost působící ve více než 180 zemích, která má živé komerční 5G sítě na pěti kontinentech. Z českého pohledu vidím naši konkurenční výhodu v tom, že v okruhu 600 km zaměstnává Ericsson více než 5 000 techniků výzkumu a vývoje vyvíjejících produkty a řešení Ericsson. To představuje největší výzkumný a vývojový klastr Ericsson mimo Švédsko, které je naší domovskou zemí. Díky přístupu k těmto týmům ve střední Evropě můžeme zákazníkům v České republice rychle a nepřetržitě přinášet odborné znalosti o produktech a další zkušenosti z trhu.

Hojně se skloňují zdravotní rizika spojená s 5G sítěmi. Máte nějaké studie na toto téma?

Rád bych se ohledně těchto otázek spoléhal na národní a mezinárodní průmyslová sdružení, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO), Mobile & Wireless Forum (MWF), GSMA a další. Lze tedy konstatovat, že úrovně expozice rádiovým vlnám u produktů společnosti Ericsson jsou v souladu s pokyny pro expozici stanovenými různými zdravotnickými organizacemi a vládními orgány. Za posledních 50 let také bylo provedeno velké množství výzkumů vlivu rádiových vln na zdraví a na základě toho byly stanoveny stávající směrnice a standardy expozice. WHO a další skupiny odborníků z různých zemí pak dospěly k závěru, že vědecké důkazy neprokazují žádné účinky na zdraví spojené s rádiovými vlnami z mobilních telefonů a základnových stanic.

Cítíte sílící poptávku po 5G?

5G už tu je. V komerčním provozu funguje víc než 130 sítí 5G a společnost Ericsson jich z toho dodala přibližně 80. Letos se 5G rozšíří, podle našich odhadů bude do konce roku 2020 využívat 5G sítě přibližně 220 milionů účastníků (Ericsson Mobility Report, listopad 2020). A vidíme pokračující velmi rychlý rozvoj 5G v Číně.

Do konce roku 2026 očekáváme 3,5 miliardy uživatelů 5G po celém světě – odhaduje se, že v té době budou 5G sítě přenášet více než 50 procent mobilního datového provozu. To z 5G dělá vůbec nejrychleji zavedenou generaci mobilní sítě vůbec. Teď je podstatné, aby k nim měli přístup i vývojáři a podniky, aby mohli inovovat a plně využít potenciál 5G.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *