Mutace koronaviru (ilustrační foto)

Kombinace vakcín může být klíčem k silné imunitě na covid-19

Odborníci to vyzdvihují, Britové už zkoumají. Kombinace vakcín, tedy v první dávce třeba ta od firmy AstraZeneca a druhá od Pfizeru, je možná klíčem k mnohem silnější imunitě proti covid-19, než očkovaní získají i po více dávkách téže látky.

Laikům to možná zní jako nesmysl, ale stačí si načíst princip takzvané vektorové vakcíny (například ona AstraZeneca, ale i ruský Sputnik V a další…) a mRNA vakcíny (onen Pfizer/BioNTech, ale i Moderna). Z nich vyplývá, proč je kombinace obou přístupu pro vyvolání imunity lepší.

Každý typ vakcíny má svá pro i proti. Zatímco vektorová vakcína působí přímo na takzvané T buňky, které v lidském organismu vyhledávají virem infikované buňky a likvidují je. Navozuje tím vysokou hladinu buněčnou imunitu, která však bude působit i proti další dávce téže vakcíny.

To mRNA vakcíny na to jdou zcela jinak a imunitní systém aktivizují jiným principem. Jejich účinnost tak nebude snižovat již získaná buněčná imunita. Kombinace vakcín tak může podle řady expertů i již probíhajících studií přinést mnohem vyšší a kvalitnější aktivizaci imunitního systému.

Kombinace vakcín může fungovat

V nedávném rozhovoru pro zpravodajský server iRozhlas.cz možný přínos kombinace vakcín potvrdil i profesor Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Podle něj by měla „fungovat znamenitě“.

„Dovedu si představit optimální očkovací schéma. První dávka by mohla být adenovirová vakcína, například AstraZeneca, Johnson & Johnson nebo Sputnik Light, a druhá dávka by mohla být RNA vakcína (Pfizer nebo Moderna, pozn. redakce) nebo Novavax,“ uvedl s tím, že výrobci bohužel ale nemají žádný velký důvod se mezi sebou domlouvat.

Aby se tak tento přístup prosadil, iniciativa musí přijít od nějakých autorit. Stejně tak jen ony musí zorganizovat klinické studie. „Já jsem přesvědčený, že to je otázka půl roku nebo roku a že tyto typy studií budou provedeny, vyhodnoceny a schváleny,“ dodal pro iRozhlas.cz Šedo.

Studie už probíhají

Zda je kombinace vakcín cestou k lepší imunitě, už ostatně zkoumají třeba ve Velké Británii. Tamní zpravodajský portál BBC v únoru uvedl, že vláda financuje výzkum vedený Oxfordskou univerzitou. Jeho cílem je kromě ověření přínosu a vlivu kombinace vakcín i optimalizace hromadného očkování pro případ výpadků.

Do testů vědci chtějí zahrnout na 800 dobrovolníků. Jedna skupina dostane dvě dávky téže vakcíny, druhá kombinaci vakín AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. První výsledky chtějí oznámit v červnu, plně dokončen však má být výzkum až napřesrok v březnu.

Kombinace vakcín s různými typy adenoviru se využívá například u stávajících očkovacích látek proti Ebole. Ruský Sputnik V pak z důvodu nižší reakce druhé dávky (vyplývající z principu vektorové vakcíny viz výše) záměrně využívá pro první a druhou dávku odlišný nosič-adenovirus.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Kombinace vakcín může být klíčem k silné imunitě na covid-19”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *