5G infrastruktura

Rekord v rychlosti 5G sítí: padla hranice pěti gigabitů za sekundu

Společnost Samsung stanovila během laboratorních testů nové technologie přenosu dat nový rekord v rychlosti 5G sítí. Rychlostí 5,23 Gbps překonal loňskou hodnotu o téměř celý gigabit. A to s pomocí na trhu běžně dostupného smartphonu, svého loňského topmodelu.

Za nový rekord v bezdrátové rychlosti přenosu dat pomocí 5G sítě vděčí Samsung své technologii E-UTRAN New Radio Dual Connectivity (EN-DC). Ta umí spojit síly moderní 5G sítě a stávajícího 4G (LTE).

Konkrétně firma v laboratorních podmínkách využila duálního připojení skrze 40MHz 4G frekvenci a 800MHz 5G frekvenci. Data poslala ze speciálně vybaveného vysílače do smartphonu Samsung Galaxy S20+.

EN-DC v podstatě kombinuje výhody obou mobilních technologií, což má zajistit lepší pokrytí, vyšší rychlosti i spolehlivost.

Překonal vlastní rekord v rychlosti 5G sítí

Samsung na rychlejší a spolehlivější 5G síti pracuje už roky. Technologii 5G New Radio (NR) vyzkoušel poprvé už v roce 2018 a dosáhl tehdy rychlosti okolo 1,7 Gbps. Rekord poté prolomil znovu v následujícím roce (2,65 Gbps) a i loni (4,3 Gbps). Letošní průlom připisuje tedy nové duální konektivitě.

„Mobilní operátoři musí vytěžit maximum z omezeného výběru nástrojů, aby mohli zákazníkům zajistit maximum možností sítí 5G. Tento krok pomůže operátorům zvýšit zisky na jejich investicích do 5G sítí,“ říká k průlomu Samsungu Ed Gubbins, analytik společnosti GlobalData.

„Samsung tímto krokem dokázal prolomit rychlostní limity sítí 5G a upozornil na sílu využití kombinace 4G a 5G sítí,“ komentuje situaci Ji-Yun Seol, viceprezident Air Technology Group pro Samsung.

Vývoj 5G sítí není u konce

Na 5G sítích je však stále co zlepšovat. Podle operátora Deutsche Telekom budou v budoucnu 5G sítě dosahovat až rychlosti 10 Gbps, což je stále více než dvojnásobek laboratorního rekordu Samsungu. České 5G sítě přitom reálně dosahují rychlostí pouze okolo 0,5 Gbps. ideální rychlost je jí tak zatím dvacetkrát vzdálená.

Pokrok to však přeci jen je. Pokud si na domácí sítí například chcete stáhnout obsah jednoho DVD (asi 4,7 GB), potřebujete k tomu při rychlosti okolo 50 Mbps asi 13 minut. Na současném 5G připojení v Česku však taková činnost zabere pouze okolo jedné minuty. No a v ideálním případě maximální rychlosti stahování zabere jen pouhé 4 sekundy.

Síť2G3G3G HSDPA+4G4G
LTE-A
5G
Maximální rychlost (Mbps)0,37,242150300 až 10001000 až
10 000
Průměrná rychlost (Mbps)0,11,551015 až 50500 a více
Teoretické rychlosti jednotlivých generací mobilních sítí

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Rekord v rychlosti 5G sítí: padla hranice pěti gigabitů za sekundu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *