lídři technologie 5G

Kdo jsou lídři technologie 5G? Magický kvadrant je prozradí

Magický kvadrant je tradiční graf výzkumné agentury Gartner. Aktuálně zobrazuje pozici telekomunikačních firem, které se věnují vývoji a výrobě komponent pro sítě 5G. Zjednodušeně ukazuje, kdo jsou lídři v 5G.

Přestože nějaké součástky, které se používají při výrobě komponent sítí 5G, vyrábějí stovky firem po celém světě, komplexních výrobců schopných dodat velké funkční celky, je na světě jen omezené množství. A i vývoj je v tomto směru v podstatě neustálý proces.

Graf magický kvadrant výzkumné agentury Gartner jich uvádí ve svém přehledu deset. A i z této desítky jen několik dokáže dodávat komplexní infrastrukturu pro 5G sítě. V podstatě jsou to firmy v pravé polovině grafu: Ericsson, Huawei, Nokia, ZTE a Samsung.

Složitý komplex hardwaru a softwaru

Laická představa, že se mobilní síť skládá s vysílačů, antén a nějakého počítače u operátora, je samozřejmě velmi zkreslená. Jednotlivých komponent jsou tisíce. Málokterá firma tak dokáže vše dodat na klíč. Respektive nasdílet potřebné dodavatele částí, které sama neprodukuje. V neposlední řadě je to i otázka softwaru a ani to není nic snadného.

Částečně tyto vlastnosti či spíš schopnosti popisuje i magický kvadrant Gartneru. Ale hlavní sdělení je jiné: ukazuje pozici firem na trhu. Dělí je na velké a menší hráče, zároveň také na firmy, které jsou silné ve vývoji a na ty, co se takzvaně vezou.

Čtení grafu je poměrně snadné. Směrem doprava se zvyšuje míra inovací, vývoje a schopností vidět do budoucnosti. Směrem nahoru pak schopnost exekuovat komplexní celky. Ale není to tak prosté.

I proto je kvadrant rozdělený na čtyři části. Vpravo nahoře to jsou lídři, vlevo nahoře takzvaní vyzyvatelé, vpravo dole vizionáři a vlevo dole Niche players. To se dá přeložit jako specialisté. A právě proto nelze graf číst jen zjednodušeně, na ty nejlepší a ty nejhorší.

Lídři technologie 5G

Ano, Ericsson, Huawei a Nokia jsou dnes lídři technologie 5G a jedničkou je Ericsson. Ale je nutné i vidět, že ZTE a Samsung mají technologický a vývojový potenciál a mohou se stát významnými hráči na trhu.

Naopak prázdná je část vyzyvatelů, tedy velkých firem, které jsou silné teď, ale zanedbávají vývoj a tak je jejich výhled do budoucna problematický. Takoví hráči prostě podle Gartneru na trhu nejsou.

Důležitá je i Niche část, kde jsou zajímavé firmy. Ty jsou silné v jednom nebo několika segmentech trhu a dokážou konkurovat těm největším lídrům. Buď přímo, nebo jako jejich subdodavatelé. Na druhou stranu nedokážou poskytovat komplexní služby jako někteří konkurenti. Alespoň prozatím.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *