Vakcína AstraZeneca (foto AstraZeneca)

Kombinace vakcín? Míchat pití se nevyplácí, vakcíny by mohlo

Některé země se potýkají s nedostatkem vakcín proti covid-19 a nepředvídanými vedlejšími účinky. Přijaly proto neověřenou strategii: změnu očkování “za chodu”. Využívají při tom kombinace vakcín různých výrobců. A studie ukazují, že to může fungovat.

Většina povolených vakcín vyžaduje podání dvou dávek s odstupem několika týdnů nebo měsíců. Kanada a několik evropských zemí ale nyní u některých pacientů doporučuje pro druhou dávku jinou vakcínu.

První údaje naznačují, že tento přístup, který se zrodil z nutnosti, může být skutečně prospěšný. Ve třech nedávných studiích vědci zjistili, že podání jedné dávky vakcíny od AstraZeneca následované dávkou vakcíny Pfizer-BioNTech vyvolává silnou imunitní odpověď měřenou krevními testy.

Dvě z těchto studií dokonce naznačují, že smíšená reakce na vakcínu bude přinejmenším stejně ochranná jako dvě dávky produktu Pfizer-BioNTech. Ta je přitom jednou z nejúčinnějších vakcín proti covid-19.

Kombinace vakcín jako klíč

Otestováno zatím bylo pouze několik možných kombinací vakcín. Pokud se však míchání vakcín ukáže jako bezpečné a účinné, mohlo by to světovou očkovací kampaň urychlit. Vlády by například mohly obdržené dávky okamžitě distribuovat, aniž by se musely starat o to, aby vyčlenily ampule konkrétních vakcín na podávání druhých dávek za několik týdnů. 

Evropa a Kanada mají další důvod ke změně strategie. Miliony lidí dostaly první dávku vakcíny společnosti AstraZeneca, než vlády doporučily mladším věkovým skupinám, aby se jí vyhnuly kvůli riziku vzniku krevních sraženin. Zůstali na pochybách, co mají dělat dál: dostanou druhou dávku, nebo přejdou na jinou vakcínu?

Ve španělské studii vědci sledovali reakci 448 lidí, kteří nejprve dostali první dávku vakcíny AstraZeneca, a poté dávku vakcíny Pfizer-BioNTech. Jen minimum účastníků hlásilo nějaké vedlejší účinky a všichni měli dva týdny po druhé injekci silnou protilátkovou odpověď.

Všech 129 testovaných vzorků krve dokázalo neutralizovat upravený virus, který vyráběl “hrot” SARS-CoV-2 (hrot je klíčový prvek, který umožňuje viru infikovat buňky).

Studie na účinnost kombinace vakcín

Leif Erik Sander, odborník na infekční nemoci z Univerzitní nemocnice Charité v Berlíně, zase zkoumal 61 zdravotnických pracovníků. Těm byla podána stejná kombinace vakcín jako účastníkům španělské studie, jen s delším časovým odstupem (10-12 týdnů místo 8).

Všichni zdravotníci zapojení do této studie si vytvořili protilátky proti spike proteinu nového typu koronaviru v množství srovnatelném s kontrolní skupinou. Ta dostala dvě dávky vakcíny Pfizer-BioNTech ve standardním třítýdenním intervalu. A nedošlo u nich ke zvýšení vedlejších účinků

Ještě povzbudivější je, že T-buňky, tedy imunitní buňky, které mimo jiné pomáhají tělu zbavit se virem již infikovaných buněk, reagovaly na bílkovinu viru SARS-CoV-2 o něco lépe než příjemci plně očkovaní vakcínou Pfizer-BioNTech. Tým provádějící menší studii v německém Ulmu měl srovnatelné výsledky. Obě skupiny zveřejnily preprinty na serveru medRxiv.

„Dvě různé vakcíny mohou být účinnější než jedna z nich,“ říká Dan Barouch z Beth Israel Deaconess Medical Center, který se podílel na vývoji jednodávkové vakcíny covid-19 společnosti Johnson & Johnson.

Kombinace vakcín vypadá dobře

Tato vakcína a dvoudávková vakcína společnosti AstraZeneca používají jako „vektor“ nereplikující se adenovirus, který do buněk příjemce vnáší DNA kódující protein hrot SARS-CoV-2. Vakcíny od společností Pfizer-BioNTech a Moderna místo toho používají messengerovou RNA (mRNA) kódující protein spike, kterou buňky přijímají a využívají k tvorbě proteinu.

Směs obou typů vakcín může imunitnímu systému poskytnout více způsobů, jak rozpoznat patogen. Princip tohoto přístupu jsme si ostatně vysvětlili v tomto starším textu, který se kombinaci vakcín také věnoval.

Studie nejsou dokonalé. Nebyly navrženy tak, aby hodnotily skutečnou ochranu proti covid-19. To by vyžadovalo sledování velkých skupin, které dostávají různé kombinace vakcín, aby se zjistilo, kdo se nakazí a onemocní v průběhu mnoha měsíců. Předpokládá se, že měření protilátek a T-buněk, o něž se studie opírají, odpovídají skutečné ochraně. Ale studie, které mají přesně určit, jak spolehlivé tyto korelace jsou, stále probíhají.

Přesto tato zjištění podporují nedávné změny politiky. Španělsko povolilo míchání obou vakcín pro osoby mladší 60 let. Podobná doporučení vydaly i další země, které zavedly věkové omezení pro vakcínu společnosti AstraZeneca. Včetně Kanady, Německa, Francie, Norska a Dánska. 

Není kombinace jako kombinace

Dodejme ovšem, že není pravda, že bychom měli ve všem zcela jasno a již není co zkoumat. Nikde není psáno, že kombinace libovolných vakcín může být přínosná či lepší než běžný dávkovací režim. 

Matthew Snape z Oxfordu spolu s kolegy zkoumají osm možných postupů očkování u zhruba 100 lidí: první dávka vakcíny AstraZeneca nebo vakcíny Pfizer-BioNTech, po níž následuje dávka buď stejné, nebo opačné vakcíny, a to v intervalu 4 nebo 12 týdnů.

Skupina minulý měsíc v časopise The Lancet uvedla, že lidé, kteří dostali vakcínu mRNA jen čtyři týdny po vakcíně společnosti AstraZeneca, trpěli výrazně vyšším výskytem nežádoucích účinků než ti, kteří dostali dvě dávky stejné vakcíny. Zda za to dostali lepší ochranu, nevíme; údaje o síle imunitní odpovědi se teprve očekávají.

Snape s kolegy program rozšířili o druhé dávky mRNA vakcíny společnosti Moderna a vakcíny s přímým hrotovým proteinem společnosti Novavax. Ani z těchto zkoušek ale nejsou zatím žádné výsledky.

Skupina také chce, aby výzkum zahrnoval i vakcíny široce používané mimo Evropu. Například vakcíny založené na inaktivovaných kopiích viru SARS-CoV-2 vyvinuté čínskými společnostmi, a ruský Sputnik V používající různé adenoviry ve dvou dávkách.

Jak řekl Matthew Snape pro časopis Science, „míchání očkovacích látek bude realitou v mnoha zemích světa, které se snaží co nejlépe využít dostupné vakcíny“.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *