Třetí dávka vakcíny

Jak funguje jednodávková vakcína Johnson & Johnson?

Jednodávková vakcína od americké společnosti Johnson & Johnson se v principu příliš neliší od již schválených vakcín, třeba té firmy AstraZeneca. Jak jednodávková vakcína Johnson & Johnson tedy funguje?

Zatímco všechny dosud schválené vakcíny vyžadují nejméně dvě dávky, ta od Johnson & Johnson slibuje podobou účinnost už po jedné jediné. Stejně jako zmíněná AstraZeneca či hojně diskutovaný ruský Sputnik V přitom patří mezi takzvané vektorové vakcíny, které využívají pro přenos potřebné informace do lidského těla adenoviry.

Johnson & Johnson u své látky konkrétně využil adenovirus 26 (Ad26). Od něj se ostatně odvíjí i název vakcíny: Ad26.COV2.S. První vektorová vakcína, která adenovirů využívá, byla schválena v červenci 2020. Nemířila ovšem proti covid-19, ale proti ebole. Jejím výrobcem je právě Johnson & Johnson.

Viry ve vakcínách jsou zmrzačené

Ale zpět k hlavní otázce: Jak funguje jednodávková vakcína Johnson & Johnson? Adenoviry jsou běžné viry, které i u člověka (ale nejen u něj) způsobují poměrně často lehká respirační onemocnění. Jejich použití ve vakcínách se zkoumá desetiletí, ale do praxe se začaly dostávat až v nedávné době.

Adenovirus ve vakcíně je geneticky modifikován, lepší by možná v tomto případě bylo napsat „zmrzačen“. Tedy upraven tak, aby se nedokázal v buňkách množit. Stále do nich ovšem dokáže proniknout.

Když tedy po vstříknutí do těla takové viry narazí na tělní buňku, chovají se jako běžné viry. Pokusí se přichytit na povrch buňky, nechat se vtáhnout dovnitř a vložit do jádra buňky vlastní DNA (nejsou to RNA viry na rozdíl od SARS-CoV-2 a  koronavirů obecně).

Takto schématicky probíhá průnik viru SARS-CoV-2 do buňky (její povrch je zelená plocha).Virus se zachytí na receptoru ACE2 s pomocí svého „hrotu“ (spike), pak se na buňku připojí a pronikne její membránou. (kredit: Nature/Yuan Huang et al).

Vektorová vakcína: podvod, který chceme

Za běžných okolností by virus do buňky vložil „návod“ na výrobu sebe samého a začal se množit. Ve vakcíně obsažené viry to ovšem neumí. Jediná smysluplná informace, kterou mohou buňce dát, je „návod“ k výrobě jednoho dílu (jedné bílkoviny), který je součástí charakteristického „hrotu“ koronaviru SARS-CoV-2, podle kterého ho imunitní systém dokáže poznat.

Jádro začne podle virem dodaného návodu vyrábět další „zprávy“ s návodem pro zbytek buňky, aby se pustil do výroby bílkoviny ze SARS-CoV-2. Tyto „zprávy“ se označují jako mRNA („messenger“ RNA); jde tedy přesně o ty molekuly, které už přímo v sobě obsahují mRNA vakcíny. Adenovirové vakcíny se ke stejnému cíli dostanou tedy jen trochu oklikou.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Jak funguje jednodávková vakcína Johnson & Johnson?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *