Nakonec remíza. Nejlevnější 5G smartphone zůstává na 4 990 Kč

Od Poca M3 Pro 5G se očekávalo, že výrazněji posune cenu dolů a nejlevnější 5G smartphone bude stát okolo 4 500 korun. Tak tomu alespoň odpovídala evropská cena.

Nakonec sice M3 Pro 5G bude nejlevnější 5G smartphone na trhu, ale nebude v tom sám. Do dubna bylo potřeba na nejlevnější telefon s 5G zhruba 6 500 korun, pak zvýšená konkurence začala ceny tlačit dolů. Částečně s novými modely, částečně s výrazným zlevněním modelů současných.

Nejlevnější 5G smartphone

Realme 8 5G dostalo cenu na 5 490 korun, v zaváděcí akci pak na chvilku i pod magických 5 000 korun. Ještě níž zamířila další novinka Xiaomi Redmi Note 10 5G, které stojí 5 290 Kč. Tím nejlevnějším 5G mobilem na trhu se však stala Motorola G 5G, tedy telefon z loňského podzimu. Po několika slevách to je nejlevnější 5G smartphone na trhu, který se navíc trvale dostal pod hranici 5 000 korun.

Od poloviny června v tom není sama, stejně vyjde základní varianta Poca M3 Pro 5G. Poco je dceřiná značka Xiaomi, nejprve hodně samostatná, pak se tvářící jako modelová řada Xiaomi a nyní opět spíš zcela samostatný brand.

Starší lepší nového

A jaký nejlevnější 5G smartphone zvolit? Poco je sice novinka, Motorola je už půl roku starý přístroj, ale za uvedenou cenu nabídne víc. Má výkonnější procesor Snapdragon 750G, Poco má zcela základní 5G čip od Mediateku. Ten je sice zcela nový a vyráběný novějším procesem, ale Snapdragon nabídne zhruba o 10 procent vyšší výkon.

Motorola za stejné peníze má i víc paměti, ať už operační tak i pro data. Její sestava je 6/128 GB, Poco za stejnou cenu je skromnější s 4/64 GB. Poco nabídne stejnou sestavu jako Motorola, ale za příplatek 500 korun. Displeje jsou srovnatelné s FHD+ rozlišením, ten u Motoroly je o fous větší.

Poco má o jeden snímač hlavního fotoaparátu víc, ale to nestojí za řeč. Zbytek je stejný, přední snímač má lepší Motorola. Stejnou kapacitu mají i baterie s 5 000 mAh. Výhodou Poca je Android 11, Motorolu dostanete s desítkovým androidem, ale zde je velká šance na aktualizaci. Za nás je tak nejlepší nejlevnější 5G smartphone Motorola.

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Nakonec remíza. Nejlevnější 5G smartphone zůstává na 4 990 Kč”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *