Původ koronaviru zůstává nejasný. Virologický ústav ve Wuhanu (foto Ureem2805)

Laboratorní, nebo přírodní? Původ koronaviru zůstává dál nejasný

Původ koronaviru, který stojí za pandemií onemocnění covid-19, se znovu stává tématem. I z vědecké komunity důrazně zaznívají hlasy volající po objasnění původu SARS-CoV-2. A především odpovědi na otázku, zda k rozšíření na začátku pandemie došlo v přírodě, nebo v laboratoři.

Dne 26. května americký prezident Joe Biden oznámil, že požádal zpravodajskou komunitu, aby „zdvojnásobila své úsilí při shromažďování a analýze informací, které by nás mohly přiblížit k definitivnímu závěru“. Zprávu zkoumající původ koronaviru si vyžádal do 90 dnů.

K otevřenému a transparentnímu vyšetřování vyzvali také někteří přední odborníci na viry. „Hypotézy o přirozeném i laboratorním šíření viru musíme brát vážně, dokud nebudeme mít dostatek údajů,“ napsala skupina vědců 14. května v časopise Science.

Původ koronaviru je nejasný

Myšlenka laboratorního úniku viru vzbudila opětovnou pozornost poté, co se v několika médiích objevily nové informace. Dne 23. května vyšel ve Wall Street Journal článek, podle kterého tři výzkumníci z Wuhanského virologického institutu v listopadu 2019 onemocněli s příznaky podobnými viru SARS-CoV-2. Neví se, o jakou nemoc z mnoha možných respiračních onemocnění šlo, ale shoda je to jistě nápadná.

Zpráva Světové zdravotnické organizace ze 30. března již dříve dospěla k závěru, že SARS-CoV-2 se na člověka pravděpodobně rozšířil ze zvířat, ale původ koronaviru v laboratoři nevylučuje. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdůraznil, že pátrání zdaleka není u konce. A že všechny hypotézy jsou i nadále předmětem zkoumání.

Vzhledem k tomu, že jasné a přesvědčivé odpovědi k původu koronaviru nemáme, nastupují domněnky a hypotézy. Pojďme se nicméně společně podívat, jak se původ koronaviru nyní nejčastěji uvádí. Soustředíme se při tom na tři klíčové otázky:

1. Proč se o úniku z laboratoře stále mluví?

Hlavním důvodem je, že stále nevíme, odkud se nový druh koronaviru vzal. V tuto chvíli se většina vědců shoduje na tom, že původ koronaviru není laboratorní. Tedy že nebyl vytvořen v laboratoři. Jedním možným scénářem však je, že se někdo náhodně v laboratoři při práci s koronavirem nakazil a poté jej rozšířil. K nehodám tohoto typu v laboratořích již v minulosti došlo, včetně několika případů, kdy se výzkumníci při práci nakazili koronavirem SARS-CoV, který způsobil epidemii SARS v letech 2003 až 2004. Stalo se tak poté, co se virus přestal volně šířit a epidemie byla z velké části potlačena.

Častěji se však koronaviry rozšířily ze zvířat na lidi, přičemž v posledních dvou desetiletích se tak stalo několikrát. Virus SARS se na člověka rozšířil z cibetek nakažených netopýřím koronavirem. Virus MERS se na Blízkém východě stále šíří na lidi z velbloudů. V březnu navíc vědci v předběžné studii uvedli, že v letech 2014 a 2015 se tři děti na Haiti nakazily prasečím koronavirem. A nedávná studie Clinical Infectious Diseases uvádí, že osm lidí v Malajsii se v letech 2017 a 2018 nakazilo koronavirem podobným tomu, který se vyskytuje u psů.

Tato dvě nejnovější zjištění naznačují, že původ koronaviru je přírodní. Koronaviry zkrátka mohou přeskakovat na lidi častěji, než se dosud myslelo. My jsme to jen neviděli.

Vědci také nalezli fragmenty koronaviru podobného viru SARS-CoV-2 u netopýrů původem z jihovýchodní Asie. Zatím ale nenašli u netopýrů bezprostředního předka viru SARS-CoV-2.

2. Jakých důkazů bude zapotřebí, aby se prokázal původ koronaviru?

Jako důkaz toho, že virus pochází z přírody, by posloužil nález viru téměř identického s virem SARS-CoV-2 u volně žijícího zvířete. Tím mohou být netopýři, ale i jiná zvířata. To je však obtížné a může to trvat roky. A možná ho nikdy nenajdeme.

Například virus eboly pravděpodobně pochází z netopýrů. Přestože vědci našli u netopýrů fragmenty viru, nikdy nenašli kompletní genetický plán netopýřího viru eboly, který by byl blízkým příbuzným viru, jenž vyvolal epidemii u lidí. A to přesto, že po něm pátrají již desítky let.

Co se týče důkazů o úniku z laboratoře, odborníci vyzývají orgány ochrany veřejného zdraví a výzkumné laboratoře, aby zveřejnily své záznamy. Tyto záznamy by mohly pomoci určit, zda někdo z pracovníků Wuhanského virologického institutu někdy onemocněl covid-19. (Zpráva WHO uvádí, že všichni pracovníci měli negativní testy na protilátky, ale členové týmu neměli přístup k nezpracovaným údajům).

Data z laboratoře by také ukázala, zda některý ze zkoumaných virů nebyl blízký příbuzný viru SARS-CoV-2. Jedna z vedoucích vědeckých pracovnic ústavu uvedla, že v jejích záznamech žádný takový virus nalezen nebyl. Členové týmu WHO však k záznamům neměli přístup.

3. Proč nás původ koronaviru vlastně zajímá?

Odhalení původu nejnovějšího koronaviru by mělo přispět k tomu, aby se další rozsáhlé epidemie neopakovaly. To platí bez ohledu na to, odkud virus pochází. Ať už epidemie propukla v přírodě, nebo po nehodě v laboratoři, virus stále pravděpodobně původně pochází ze zvířete. Protože laboratoře často získávají viry z volné přírody, aby je mohly studovat.

Když budou vědci vědět, u kterých zvířat (i lidí) je riziko přenosu nejvyšší, spíše nám budou moci poskytnout včasné varování. Takto se například po celém světě sledují výskyty chřipkových virů u drůbeže. To proto, že kachny a kuřata mohou být zdrojem ptačí chřipky, která může být smrtelná pro lidi. Nejčastěji pro ty, kteří s ptáky přišli do styku.

Stejně tak v případě výzkumných laboratoří by se měl státní či jiný dozor postarat, aby byly co nejbezpečnější jak pro lidi, kteří pracují s potenciálně smrtelnými viry. A samozřejmě i pro zbytek světa. Znát přesný původ koronaviru se tak zkrátka vyplatí.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Laboratorní, nebo přírodní? Původ koronaviru zůstává dál nejasný”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *