Velký přehled vakcín na covid-19

Pfizer, Moderna AstraZeneca a nově i J&J. Velký přehled vakcín proti covid-19

Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca, ale i Novovax či ruský Sputnik. Přinášíme velký přehled všech relevantních vakcín proti covid-19. Jsou mezi nimi již schválené, ale i ty, které ještě procházejí finálním testováním.

Aktuálně jsou v zemích Evropské unie a tedy i v Česku schválené vakcíny od firem Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a nejnověji i od Johnson & Johnson. Kromě těchto látek námi sestavený přehled vakcín proti covid-19 blíže představuje i další, méně známé.

Některé z nich jsou již schválené, ale v jiných částech světa. Je to případ třeba zmíněného ruského Sputniku. Většinou jsou tyto látky užívány jen v rámci kontrolovaného nouzového použití.

Interaktivní přehled vakcín proti covid-19

V interaktivní grafice níže najdete přehled všech relevantních vakcín. U každé z nich pak uvádíme, kde byla vyvinuta, o jaký typ vakcíny se jedná a počet potřebných dávek. Najdete zde i její schválení či stav fází studií.

Infografiku budeme průběžně aktualizovat podle toho, jak se bude dařit schvalovat další vakcíny proti novému typu koronaviru a onemocnění covid-19, které způsobuje. Lhostejno, zda dostane zelenou v Evropské unii, či jinde na světě. Obrázek níže bude zkrátka vždy aktuální.

Důležité je si připomenout, že hlavním cílem vakcín proti koronaviru není zabránit přenosu nemoci covid-19, ale snížit riziko jejího vážného průběhu. V tomto smyslu jsou dosavadní výsledky očkování velmi dobré.

Jednou z nejpalčivějších otázek dneška také je, zda i očkovaný člověk může dále přenášet koronavirus. Jednoznačná odpověď na ni nyní neexistuje. S jistou mírou určitosti lze pouze konstatovat, že by se s tím mělo počítat. O možnosti nakažení očkovaného člověka jsme více psali zde.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *