Benefity 5G lidé zatím nevidí

Benefity 5G zatím lidé nechápou, dává to prostor pro dezinformace

Každá generace mobilních sítí přinesla něco. První nám dala svobodu pohybu a možnost telefonovat odkudkoli, druhá k tomu přidala krátké textové zprávy, třetí rychlá data, která ta čtvrtá posunula ještě o kus dál. Benefity 5G však lidé zatím nevidí, což může představovat problém.

Je to jedno z klíčových zjištění unikátní studie společnosti Ericsson nazvané 5 cest k lepšímu 5G. Ta uvádí, že celých 70 procent současných uživatelů 5G je „nespokojeno s dostupností inovativních služeb a očekávali víc aplikací využívajících schopností 5G“.

Podle mnohých odborníků je ale právě tenhle efekt klíčový pro porozumění potřeby nové generace mobilních sítí. Zatímco ty předchozí vždy přinesly kýžený efekt hned (volání odkudkoli, SMS, rychlá data…), u 5G tenhle posun viditelný není. Navíc, jak jsme popsali zde, ještě ani dlouho nebude.

To představuje problém. Lidé nemají hmatatelný důvod, proč se 5G zavádí, což dává obrovský prostor pro různé dezinformace. Pravdou ale zůstává, že síla sítí 5G se ukáže až v budoucnu. Dnes představují jen způsob, jak se na tuto budoucnost, která se bez robustní mobilní sítě neobejde, připravit.

Benefity 5G převažují

Je přitom přirozené, že se lidé ptají, k čemu vlastně 5G je. Vždyť rychlosti přenosu dat, které nabízí, umí i nejmodernější 4G. To je pravda, ale zapomíná na veledůležitou kapacitu sítě, která u 4G v budoucnu dostačovat nebude. Je to dáno především tím, že neumí tak efektivně nakládat s přidělenými (a velmi omezenými) frekvenčními pásmy.

Právě tuhle efektivitu sítě 5G posouvají na novou dimenzi. Nejen tedy rychlost, ale i kapacita sítě je jejich nespornou výhodou. A benefity 5G tím stále nekončí. Na Realita5G.cz jsme se jim věnovali v mnoha článcích, k tomu největšímu benefitu bychom zařadili ultra nízkou latenci.

Jenže co naplat, ani to běžný uživatel nevidí. Co mi tedy 5G skutečně přinese? ptají se. Nutno podotknout, že v prvních letech přechodu skutečně nic významného. V těch dalších ale například smažou rozdíly mezi městy a venkovem. Rychlé mobilní připojení, připravené na širokou paletu aplikací, bude najednou dostupné kdekoli si vzpomenete.

Chytrá auta i města

Benefity 5G ale přinese i pro města. A to díky mnohem hustší síti antén, díky kterým bude možné přes tyto sítě provozovat například systém pro řízení autonomních vozidel, dronů, či chytrých senzorů. Tím by se dokonal koncept chytrých měst, kde se chytře řídí třeba i takový svoz odpadů.

5G současně díky své kapacitě a rychlosti zcela posune chápání zábavy. Objeví se nové aplikace pro virtuální realitu, člověk se bude moci stát třeba i součástí prvoligového sportovního zápasu, a virtuálně bude moci navštívit i školu či práci. Nový rozměr spolupráce s kolegy tím dostane i takzvaný home office, tolik skloňovaný během pandemie koronaviru.

Na 5G sítě se spolehne dokonce i kritická infrastruktura. A to nemluvíme jen o obecních či městských systémech, ale dokonce i armádním použití či aplikací spojených s činností tajných služeb. A benefity 5G hodlá využít i celá řada dalších oborů, třeba i zdravotnictví.

Dokud však zůstaneme „jen“ u ohromujících přenosových rychlostí či nízké latence, 5G sítě uživatele nepřesvědčí. Síla těchto sítí je v budoucnosti. Té, která dnes zní možná jako utopie, ale ve skutečnosti je doslova za dveřmi.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *