Realita5G Index

Další pokles cen 5G smartphonů. Realita5G Index červen

Ceny 5G smartphonů na českém trhu pravidelně sledujeme od března. Průměrná cena 5G smartphonů za tu dobu klesla téměř o 2 600 korun. Realita5G Index červen má hodnotu 18 093 Kč.

Důvodů pro pokles je několik. Především se rozšiřuje nabídka přístrojů s podporou 5G. Aktuálně lze vybírat z 96 přístrojů (včetně různých variant jednotlivých modelů), v březnu jich bylo jen 69. Dalším důvodem je příchod levných modelů na trh.

Z aktuálních deseti nejlevnějších jich v březnu byly k dispozici jen dva. Snížila se cena toho nejlevnějšího, v březnu musel zákazník za nejlevnější 5G smartphone vydat 6 990 Kč, aktuálně to je o dva tisíce korun méně. Mimochodem, dnes je na trhu 11 přístrojů s cenou nižší nebo stejnou, jakou měl nejlevnější 5G mobil na trhu v březnu.

V drtivé většině ceny klesají

Přestože lze na trhu najít několik modelů, které z nějakého důvodu ve sledovaném období zdražily, tak je celkově výjimečná záležitost. Naopak u velké části přístrojů cena klesá. A to jak za sledované čtyři měsíce, tak i meziměsíčně.

18,093 Kč

Realita5G index
(červen 2021)
96 5G smartphonů na trhu
Nejlevnější model za 4 990 Kč

V rámci Realita5G Index bereme v potaz jen standardní ceny, nikoliv zaváděcí slevy nebo akční ceny. S nimi by průměrná cena byla ještě nižší, ale obtížně by se sledoval její posun v čase.

Levnější jsou i iPhony

Nezlevňují však jen levné přístroje, ale zajímavé slevy najdeme i v kategorii top produktů. A velké překvapení je, že se to týká iPhonů. Což je neobvyklé, Apple obvykle v době životního cyklu přístrojů nezlevňuje. Ovšem letos klesají ceny některých modelů řady 12 dokonce průběžně a levněji lze nyní pořídit všechny modely iPhonů 12.

Realita5G Index:

Během léta přijdou na trh další nové mobily s podporou 5G. Na trhu aktuálně působí dvě nové značky Vivo a Oppo. Obě se sice s největší pravděpodobností nepustí do boje o ty úplně nejlevnější 5G smartphony, ale mohou zamíchat se situací ve střední třídě. Některé jejich novinky se začnou prodávat od července a ovlivní Realita5G Index za tento měsíc.

Smartphony s podporou 5G začínají být pro zákazníky důležité. Operátoři rozšiřují pokrytí signálem 5G a v druhé polovině roku by už mohlo být poměrně relevantní v mnoha oblastech Česka.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Další pokles cen 5G smartphonů. Realita5G Index červen”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *