Home office ilustrační foto)

Sítě 5G umožní lépe pracovat z domova, home-office rozšíří i na venkov

Už před vypuknutím pandemie se díky moderním technologiím stávala práce z domova (home office) v povoláních, kde je to možné, čím dál snazší. Události uplynulého roku pak přispěly k tomu, že potřeba práce na dálku neustále roste. Problém však nastával u venkovských oblastí, které měly problém s kapacitou či rychlostí širokopásmových sítí. Právě rozkvět sítí 5G to však má změnit, a umožní tak i více pracovníkům home-office využít.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) provedlo v souvislosti s pandemií koronaviru průzkum využívání práce z domova v organizacích z veřejného, soukromého i neziskového sektoru. Zjistila, že až 80 procent pracovníků v souvislosti s touto situací využívalo práce z domova a 60 procent připouští, že do budoucna očekává rozšíření této možnosti. Každý šestý zaměstnanec ovšem uvedl, že zažil problémy s internetovým připojením, vzdáleným přístupem a obecnou technickou nepřipravenost.

Práce z domova navíc čítá řadu technických nástrah, se kterými by se pracovník v kanceláři nesetkal: ať už to je přetížené wi-fi připojení (které musí sdílet se zbytkem domácnosti) a s ním související špatná kvalita videohovorů nebo pomalé stahování souborů potřebných k práci. To vše jsou problémy, které sítě 5G pomohou redukovat a v ideálně zcela odstranit.

5G v první řadě zajistí rychlejší a jednodušší přístup ke vzdáleným souborům díky rychlostem až 20 gigabitů za sekundu, snížením odezvy a může až stonásobně navýšit kapacitu sítě. Ačkoli se tak k práci z domova bude uchylovat více lidí než kdy jindy, nové sítě na to budou připraveny. Rozkostičkované videohovory, pomalé stahování příloh e-mailů nebo ještě pomalejší práce se vzdáleným adresářem souborů na firemním cloudovém úložišti budou minulostí. 

Americký operátor Verizon uvádí další příklady, jak bude vypadat budoucnost práce z domova ve spolupráci se sítěmi páté generace:

  • vznik zcela nových možností, jak spolupracovat v reálném čase na multimediálních projektech
  • vzdálený výcvik pracovníků pomocí rozšířené reality
  • správa skladových zásob pomocí robotických nástrojů ovládaných odkudkoli na planetě
  • možnost provádět lékařské zákroky pomocí specializovaných nástrojů i na dálku
  • týmové aktivity, porady a plánování na daleko rozsáhlejší úrovni, než je dnes obvyklé
  • inspekce pracovišť na dálku

Společně s nástupem nových technologií je také nutné i upravit vnímání, jak se na práci z domova nahlíží. Zaměstnavatelé mohou v některých případech odmítat tuto možnost zkrátka proto, že mají nad pracovníky horší dohled a pochybují o jejich produktivitě. To se však daří měnit již teď: podle výše zmíněného průzkumu MPSV s celkovým fungováním práce z domova spokojeno přes 90 % zaměstnavatelů.

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *