Americká armáda má první 5G taktické vozidlo

Americká námořní pěchota společně s operátorem Verizon testují na vojenské základně v Kalifornii prototyp vozidla určeného pro humanitární operace či pomoc při přírodních katastrofách. Toto 5G taktické vozidlo by mělo v budoucnu významně posílit schopnosti armády.

Vozidlo se jmenuje Tactical Humanitarian Operations Vehicle (THOR). Bylo navrženo tak, aby mohlo být nasazeno do akce prakticky kdekoliv. Například v hustých lesích během požárů nebo odlehlých oblastech určených pro armádní účely.

Hlavním úkolem speciálu je v dané lokalitě dodat plně funkční síť 5G. Slouží také jako centrum komunikace se samořídícími vozidly; THOR pomocí zprostředkované 5G sítě umí přenášet obraz v reálném čase z autonomních robotů nasazených v nebezpečných či nepřístupných oblastech.

První armádní 5G taktické vozidlo

Verizon je prvním operátorem, který zavedl 5G síť pro vojenské účely. S Verizonem se námořní pěchota domluvila na testovacím provozu v rámci vojenského areálu v kalifornském Miramaru už minulý rok.

Pro americké ministerstvo obrany je to příležitost, jak se přesvědčit o možnostech, které nová technologie nabízí a jak ji lze co nejlépe využít. Aktuálně se neplánuje výroba dalších podobných vozidel, THOR tedy zatím zůstane jediným prototypem.

Výbava vozidla zahrnuje mobilní vysílací základnu pro 5G, ale i 4G LTE, rádiové vlny, mikrovlny a další. Dále 5G taktické vozidlo pojme celkem šest techniků/pasažérů včetně řidiče, kteří mají k dispozici vedle výše zmíněných vysílacích technologií třeba i obsáhlý systém sledovacích kamer.

THOR je navíc vybaven i dronem pro pořizování fotografií ze vzduchu. Ty mohou být rovnou prostřednictvím bezdrátové sítě odesílány dál, třeba do velitelských center. To může pomoci vojenskému personálu rychleji vyhodnotit rizika a škody, provést celkový přehled situace a lépe koordinovat pátrací a záchranné operace.

Mluvčí Verizonu Cory Davis popisuje, že THOR je v podstatě švýcarský armádní nůž na kolečkách. „Během hašení lesních požárů v lesích, kde je připojení a pokrytí bezdrátovými sítěmi obtížné, nebo i při zemětřesení a poškození celkové komunikační infrastruktury, čelí bezpečnostní experti potenciálním výpadkům sítě nebo kompletní nefunkčnosti sítí,“ připomíná. „V situacích, kde jde o život, je konektivita a spolehlivost důležitá,“ dodává.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *