5G telefony dodávky

Vyrábí se ve velkém. Letos na trh dorazí přes půl miliardy 5G smartphonů

Zatímco v roce 2020 tvořily 5G smartphony z celkového množství dodaných modelů na trh asi deset procent, letos se má tento podíl až zečtyřnásobit. Množství nových kusů chytrých telefonů s podporou sítí páté generace se tak bude blížit závratným 550 milionům.

Vyplývá to z předpovědi pro rok 2021, který zveřejnil server Digitimes. Ten vychází z jednoduché matematiky meziročního srovnání: zatímco loni se na trh dostalo 1,29 miliardy smartphonů a deset procent z nich podporovalo 5G, čtyřnásobek této hodnoty tvoří onu půlmiliardu pro rok 2021.

A to nesmíme zapomenout na to, že výroba byla loni znatelně ovlivněna pandemií koronaviru. Lze tedy očekávat ještě rapidnější nárůst. Pokud se totiž svět letos s pandemii skutečně popasuje, poroste nejen výroba, ale samozřejmě i odbyt. Finální čísla tak mohou i vzhledem k rychlému rozvoji sítí 5G ve světě ještě poměrně dost překvapit.

Růst zaznamená celý svět, nejvíc Asie a Amerika

Rapidní růst pozná zejména čínský trh, kde se už letos podle výrobce Huawei počítá alespoň s 500 miliony aktivními uživateli 5G sítí. To znamená, že k 5G bude mít přístup necelá třetina populace Číny. Do roku 2025 by tento podíl měl narůst až na 80 procent, předpovídá Huawei.

Dalším velkým trhem, který očekává v roce 2021 růst, jsou USA. Zde bylo v roce 2020 evidováno necelých 16 milionů uživatelů 5G sítí, což v americké populaci představuje podíl jen asi pět procent. Letos se pak předpokládá, že zařízením s podporu 5G sítí bude vybaveno už přes 41 milionů uživatelů, což představuje 12 procent populace. A do roku 2024 by měla 5G sítě využívat dokonce až polovina obyvatel USA.

Čísla pro Evropu nejsou kvůli vyšší fragmentaci trhu známá. Výzkumná agentura ETNO ovšem uvádí, že k alespoň jedné 5G síti by měla mít už letos přístup zhruba čtvrtina obyvatel Evropy. To je ale poněkud jiná statistika, protože pokrytí 5G signálem neznamená, že síť aktivně využíváte. Respektive že máte zařízení, prostřednictvím kterého byste ji využívali. 

Klíčem jsou levnější 5G modely

Zásadním faktorem, který přispívá k postupnému zvyšování podílu 5G zařízení, jsou levné modely s podporou nových sítí. Ty vstupují na trh od konce loňského roku a letos jejich cena bude padat až někam na pomezí nižší a střední třídy. I na českém trhu máme například 5G modely, které se prodávají za ceny okolo 6,5 tisíce korun.

Levných telefonů se z globálního hlediska prodá několikanásobně víc než těch prémiových. Právě ty doposud razily 5G trend, letos jim ve velké míře pomohou i modely vyšší střední a střední třídy. Nebude pak dlouho trvat, a 5G se u smartphonů zkrátka stane standardem. Stejně jako nyní 4G LTE.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *