5G procesorová horečka stoupá. Výrobce zvyšuje kapacitu

Tchajwanská společnost TSMC je jedním z největších výrobců mobilních procesorů. Spolu se Samsungem také jako jediná zvládá nejmodernější výrobní technologii pro 5G procesory.

TSMC a Samsung jsou jediní dva výrobci na světě, kteří zvládají nejnovější 5nm polovodičový výrobní proces. Tím se vyrábí aktuálně nejnovější a nejvýkonnější čipy pro smartphony. Tedy třeba Snapdragon 888 od Qualcommu, A14 od Applu nebo Exynosy 1080 a 2100 od Samsungu.

Výroba 5G procesorů na zakázku

Samsung si tedy dokáže vyrábět i vlastní čipy, zároveň produkuje například zmíněné Snapdragony 888. TSMC vlastní procesory nemá, ale vyrábí je pro MediaTek, Qualcomm, Apple, AMD, dříve pro Huawei a i další výrobce. Design je jejich, ale výrobu nechávají právě na TSMC.

Aktuálně je zájem především o čipy s 5G integrovanými modemy, což jsou v podstatě všechny vyráběné onou nejnovější 5nm technologií. TSMC tak podle obvykle dobře informovaného tchajwanského deníku Digitimes navyšuje výrobu.

Víte, co je to wafer?

Digitimes uvádí, že TSMC zvedne výrobu waferů, tedy substrátových disků, z 90 000 měsíčně na konci minulého roku na 105 000 v letošním prvním čtvrtletí až po 120 000 ve druhé polovině letošního roku.

Onen Wafer má průměr 30 centimetrů a je to základní materiál, na kterém se vytváří samotné čipy. Na každý by se jich měly vejít desítky až po zhruba stovku. To znamená, že výrobní kapacita by se měla měsíčně pohybovat okolo deseti milionů samotných procesorů.

S ohledem na to, jaký zájem je o nové iPhony, bude pravděpodobně většina produkce směřovat právě k Applu. Je tedy otázkou, jestli to bude stačit. Připomeňme, že všechny nové iPhony 12 mají právě čipy A14 a podporují 5G.

Mediatek také zvyšuje objednávky

Zvýšení kapacity výroby si u TSMC dojednal i tchajwanský producent procesorů Mediatek. Ten zažívá velmi úspěšné období s novou řadou čipů Dimesity, které se stávají populární volbou pro telefony od nižší střední třídy po cenově dostupné top modely. Většina čipů z řady Dimensity podporuje 5G, mnohé pak v unikátní kombinaci 5G na dvou SIM.

Mediatek zatím využívá pro čipy Dimensity 6nm výrobní proces, další čipy si pak nechává vyrábět 7nm procesem. Produkce těchto čipů tak neomezí výrobu výše uvedených procesorů nejnovějším 5nm procesem.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *