Čínský mobil

5G telefony jsou stále levnější, Xiaomi má novinku za 6,5 tisíce korun

Už v průběhu loňského roku se na trhu začaly pomalu objevovat levnější modely s podporou 5G sítí. Výrobce Xiaomi nyní posouvá hranice možného zase o něco dál. S novinkou v podobě modelu Redmi Note 9T.

Modelová řada Note je zpravidla určená právě pro telefony střední až vyšší střední třídy, které se zaměřují na dobrý poměr ceny a výkonu. Byť se většinou najdou i nějaké kompromisy. To je poznat i na novém Note 9T, který sice disponuje i podporou 5G sítí, ale za cenu několika ústupků.

Podpora 5G je ovšem hlavním lákadlem. Obecně se od letošního roku očekává, že tento parametr se stane běžnější součástí i ve střední cenové třídě. Doposud byl standardem jen u telefonů od osmi tisíc a výš, levnější byly výjimkou.

5G modem pro dvě SIM

Note 9T využívá čipovou sadu Dimensity 800U od MediaTeku. Ta se pyšní rovnou 5G modemem s podporou dualSIM, tedy možností přijímat 5G signál na dvou SIM zároveň. Dimensity 800U dále obsahuje osmijádrový procesor vyrobený moderním 7nm technologií. Společně s ním tu najdete také 4 GB operační paměti a buď 64, nebo 128 GB prostoru pro data.

Telefon je jinak až na onu podporu 5G poměrně standardním modelem střední třídy. Jeho displej typu IPS má úhlopříčku 6,53 palce, rozlišení je Full HD+, tedy 1 080 x 2 340 pixelů. Jako ochrana proti poškrábání poslouží odolné tvrzené sklo Gorilla Glass 5.

Redmi Note 9T má plastové šasi, ovšem alespoň s matnou povrchovou úpravou. Na těle dále najdete čtečku otisků prstů v bočním tlačítku a konektory USB-C a sluchátkový jack. Nechybí ani NFC pro mobilní platby.

5G za cenu ochuzeného fotoaparátu

Předností modelu Redmi Note 9T je také jeho baterie. Ta má slušnou kapacitu 5 000 mAh a také podporuje rychlejší 18W nabíjení. V balení je dokonce 22W nabíjecí adaptér a také i silikonový kryt.

U fotoaparátu je naopak znát, že výrobce zkrtáka někde šetřit musel. Na zádech Note 9T tak sice najdete tři objektivy, ovšem technicky budete valnou většinu času využívat pouze jeden. A to ten hlavní, který se pyšní 48Mpix snímačem se světelností f/1,8 a podporou slučování sousedních pixelů senzoru pro dosažení lepší citlivosti na světlo (při rozlišení 12 Mpix).

Zbylé dva fotoaparáty jsou tu spíše do počtu. Oba mají rozlišení 2 Mpix a jeden je pro focení makro snímků, druhý pro lepší zpracování portrétních fotek.

I tak je Note 9T se svou cenou 6 499 korun aktuálně (leden 2021) vůbec nejlevnějším 5G telefonem na českém trhu. Situace se každopádně může rychle měnit, ať už s nástupem nějakého dravějšího konkurenta, nebo slevovou akcí na tento či jiný 5G smartphone.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *