MediaTek je mobilní procesorová jednička

5G čipy se rozrůstají. Nové přírůstky hlásí Qualcomm i MediaTek

Výrobci procesorů představují další čipy, které podporují sítě 5G. Novinky MediaTeku a Qualcommu míří do vyšších tříd, tedy do segmentu smartphonů vyšší střední třídy.

První novinkou je Qualcomm Snapdragon 870. To však není čip zcela nové konstrukce, Qualcomm využil loňskou řadu 865 a 865+, u které zvýšil takt hlavního jádra Cortex-A77 na 3,2 GHz. Zbytek se nezměnil.

Qualcomm recykluje

Proč to Qualcomm dělá? Důvod je prostý. Chce ponechat svojí vlajkovou loď, tedy procesor Snapdragon 888, pro opravdu prémiové smartphony. Pro ty levnější pak bude k dispozici staronový čip.

Doposud neměl Qualcomm alternativu, maximálně procesory z předešlé generace. To se zřejmě nelíbilo výrobcům telefonů.

Navíc musí Qualcomm vzít v potaz i rostoucí konkurenci. Samsung má pro tyto potřeby dva nové čipy Exynos 1080 a 2100. Oba postavené na nejnovější 5nm technologii a s vysokým výkonem. Ovšem odstupňované tak, že pojmou prémiovou kategorii i levnější alternativy.

MediaTek už patří mezi špičku

A útok bude muset Qualcomm odvracet i ze strany společnosti MediaTek. Ten představil dva své špičkové čipy v podstatě současně jako Qualcomm model 870.

Procesory MediaTek Dimensity 1100 a 1200 budou jeho přímými konkurenty. Jsou to sice špičkové procesory, ale zřejmě nebudou moci přímo konkurovat top modelům Exynos 2100 a Snapdragon 888.

Jejich nejčastější nasazení bude ve výborně vybavených smartphonech vyšší střední třídy. Tedy ve stejných telefonech, kam míří Qualcomm se Snapdragonem 870.

Výkonná jádra

MediaTek Dimensity 1200 má strukturu v podobě jednoho vysoce výkonného jádra, tří výkonných a čtyř úsporných, tedy 1+3+4. Slabší Dimensity 1100 má strukturu jader 4+4.

V prvním případě je sestava následující: Cortex-A78 3 GHz + 3x Cortex-A78 2,6 GHz + 4x Cortex-A55 2 GHz. V tom druhém to je 4x Cortex-A78 2,6 GHz + 4x Cortex-A55 2 GHz.

Oba čipy jsou vyráběné 6nm procesem, špičková konkurence už používá 5nm technologii. A nový Snapdragon 870 zůstává na 7nm technologii. To je důsledek toho, že se opírá jen o přetaktovaný loňský procesor.

V interaktivním obrázku si můžete prohlédnout všechny 5G čipové sady na trhu:

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *