5G network slicing

Network slicing aneb Když síť rozsekáte na kusy. Další unikát pro 5G sítě

Jednou z mnoha technologických fines 5G sítí je i princip zvaný network slicing. V praxi to znamená, že vedle sebe bude existovat několik vrstev sítě, kdy každá z nich bude garantovat jiné klíčové vlastnosti.

Dnešní sítě tohle neumí. Ani nemají důvod. Nepředpokládá se u nich (a principiálně to ani nejde) miliony připojených zařízení jako u sítí 5G. Ty mají takovou kapacitu, že dokážou připojit až milion zařízení na jednom kilometru čtverečním plochy. Samozřejmě za cenu hustšího pokrytí.

Sloužit jim k tomu má několik technologických novinek. Vedle tradičně lepší modulace signálu, která zaručuje robustnost jeho přenosu a tedy i vyšší stabilitu bez ohledu na různé překážky, jsou to opravdové technické finesy. Patří sem již blíže představené „paprskování“ a právě i network slicing.

Network slicing v praxi znamená, že operátor (či jiný provozovatel 5G sítí) může vytvořit různé vrstvy, které budou garantovat i různé parametry potřebné pro danou aplikaci.

Network slicing? Pro každého něco

Pro mobily bude taková síť zajišťovat stabilní připojení s důrazem na vysokou přenosovou rychlost. Internetu věcí zas nabídne stabilní vrstvu, která se zaměří na kapacitní stránku (aby v jednom místě dokázala síť obsloužit tisíce připojených zařízení) a pro aplikace typu propojení autonomních vozidel zas bude jiná vrstva garantovat bleskovou odezvu.

Network slicing tak patří mezi způsoby, jak dále zvýšit kapacitu a možnosti 5G sítí. Jeho princip spočívá ve vytvoření několika logických vrstev na jedné jediné fyzicky existující infrastruktuře. Tím nabídne každému něco z jinak omezeného celku: ne každá aplikace vyžaduje vše, co síť nabídnout může.

V principu tak network slicing slouží k úspoře zdrojů: kapacity, rychlosti či odezvy. Stejně jako zmíněné paprskování, které zas šetří omezené frekvenční pásmo a díky tomu zvyšuje kapacitu sítě. Tyto dílčí vylepšení pak 5G sítím dávají obrovské aplikační možnosti.

Mohou se díky tomu rodit i zcela nové služby a obchodní modely. I proto se o 5G sítích mluví jako o jasné budoucnosti. Díky svým vlastnostem najde uplatnění v mnoha oblastech trhu, a to i naprosto specifických. Ať je to plně autonomní tramvaj, která má jezdit v Plzni, zcela nové sportovní zážitky, či třeba vylepšenou vzdálenou výuku.

Možnosti 5G sítí ostatně pravidelně představuje v samostatné rubrice. Jmenuje se 5G v praxi a už nyní je plná velmi zajímavých možností 5G.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *