Nejrychlejší 5G připojení

Na Tchaj-wanu mají první privátní metropolitní 5G síť

Privátní metropolitní 5G síť využijí soukromníci i společnosti, kterým zpřístupní aplikace vyžadující velkou šířku přenosového pásma a extrémně nízké latence.

Kao-Siung není nám evropanům příliš známé město, přitom je to druhé největší město na Tchaj-wanu a jeho populace čítá přes 2,5 milionu obyvatel. Leží na jihu ostrova.

Nyní se toto město proslavilo po celém světě, protože zde spustili první privátní metropolitní 5G síť. Podíl na ní mají místní samospráva a společnost HTC.

Komplexní řešení pro privátní metropolitní 5G síť

HTC je dobře známá značka, tedy v případě mobilů spíš byla. Vlastně je to jeden z historicky nejdůležitějších výrobců chytrých telefonů a později moderních smartphonů s dotykovým displejem.

Jenže v tomto směru se firmě dávno přestalo dařit a dnes je v podstatě nefunkční. Respektive nějaké smartphony stále vyrábí, ale prodej je omezen téměř výhradně na domácí tchaj-wanský trh. HTC je však silné ve virtuální realitě, o kterou v 5G síti jde.

Různých samostatných (standalone) 5G sítí je už na světě hodně, třeba tato Siemensu v Německu. Ale žádná zatím nekombinuje pokrytí s možností využití nejnovějších technologií jako je třeba virtuální realita.

Je to tedy do jisté míry benchmark pro další podobná řešení, která se jistě ve světě budou objevovat stále častěji. Ostatně, sítě 5G jsou od počátku navržené tak, aby právě umožňovaly budování privátních sítí firem, místní či státní správy a tak dále.

„Spuštění první veřejně dostupné 5G SA sítě potvrzuje, že je město schopné nabídnout vysokorychlostní, bezpečné a stabilní 5G prostředí pro průmysl i technologii. Rozvojový projekt je pro transformaci města kritický. Připraví totiž podmínky pro další generaci průmyslu, který dá místním výrobcům výhled na světové trhy,“ uvedl starosta města Chen Chi-mai.

HTC technologie

Nově spuštěná privátní metropolitní 5G síť byla navržena a vytvořena na platformě standalone 5G technologie společnosti HTC, která je designována pro kompletní firemní end-to-end řešení. Technologie HTC byla navíc propojena se softwarem společnosti pro streaming, správu zařízení i takzvaný edge computing. Ten umožní nasadit i nejnáročnější aplikace jako je virtuální realita nebo streamování v rozlišení 8K v prostředí cloudu.

„Spolupráce s vedením Kao-siung na urychlení adopce 5G sítí nás proto těší. Naše implementace chytré privátní 5G sítě se standalone architekturou bude jedním z motorů transformace města v ukázku technologické budoucnosti,“ vysvětlil ředitel společnosti HTC Chen Wen-Chi.

V pokryté oblasti tak již nyní není problém využití 5G sítě pro video-monitoring v reálném čase, streamování ve vysokém rozlišení, XR aplikace a herní či výukové zážitky pro více hráčů. Podstatnou výhodou je, že náklady na provoz jsou výrazně nižší než u starších technologií.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *