Nejrychlejší 5G mobily

Nejrychlejší 5G mobily jsou od Samsungu

Možná si řeknete, že když mobil podporuje LTE nebo 5G, tak přenosové rychlosti budou záležet jen na možnostech sítě. Jenže tomu tak není, což dokazuje výzkum organizace Opensignal, který ukazuje nejrychlejší 5G mobily.

Data pocházejí z USA, kde jsou sítě 5G již solidně rozšířené a tak lze reálně porovnávat dosažené přenosové rychlosti, a to i v porovnání se sítěmi 4G.

Značný rozdíl mezi LTE a 5G

Prvním zjištěním je, že ač leckdo operuje s tím, k čemu je 5G dobré, když i sítě LTE dosahují solidních přenosových rychlostí, rozdíl zde je. A někdy dost výrazný, jak ukazuje první obrázek Opensignalu níže.

Rozdíl v přenosových rychlostech mezi 4G (LTE) a 5G sítěmi je minimálně 1,4násobný ve prospěch 5G sítí. Záleží na značce smartphonu, třeba u iPhonů to už je zásadní 2,3násobný rozdíl.

Nejrychlejší 5G mobily

U pěti sledovaných značek mobilů je minimální průměrná přenosová rychlost v sítích 5G 44,5 Mbps a maximem je 54 Mbps. V sítích LTE to je minimálně 18,9 a maximálně 38,6 Mbps. Rozdíl tedy opravdu není malý.

Grafika dále ukazuje, že průměrně nejnižších rychlostí dosahují iPhony, nejvyšších pak v LTE přístroje Googlu a v 5G Samsungy. Rozdíly jsou docela výrazné, a to především v LTE sítích, kde majitelé iPhonů stahují průměrně poloviční rychlostí než majitelé ostatních značek smartphonů s Androidem.

Ale operačním systémem to zřejmě nebude. Podstatné jsou procesory, návrhy antén a integrované či samostatné mobilní modemy.

Nejrychlejší 5G mobily

Další infografika ukazuje ty úplně nejrychlejší 5G mobily. Vede suverénně Samsung, v přehledu jich má 60 procent, což Opensignal zdůrazňuje. Ovšem i zde je zajímavé, že nevyšší průměrné přenosové rychlosti jsou uvedené u Samsungu S21. Dražší verze Ultra a S21+ jsou v přehledu podstatně níž. Přitom to jsou v základu stejné přístroje se stejným čipem Qualcomm Snapdragon 888 (platí pro americký trh, v Evropě mají Exynosy 2100).

Nejrychlejší 5G mobily

Proč tomu tak je, není úplně jasné. Ostatně druhou příčku drží laciný telefon Revvl 5G, což je smartphone prodávaný pod jménem operátora T-Mobile a vyráběný společností TCL. Šrafováním jsou v tabulce vyznačené skládací telefony, jejichž výkony jsou průměrné. Ale to je spíš perlička.

Nejrychlejší 5G mobily

Poslední obrázek ukazuje, jak rostly průměrné přenosové rychlosti u iPhonů, a to od iPhonu 5s po nejnovější dvanáctky. Nepřekvapí, že mezigeneračně je to vždy víc a u nejnovějších modelů iPhone 12 to ovlivňuje podpora 5G. Výjimkou jsou oba modely SE, které mají podstatně nižší přenosové rychlosti než generačně podobné modely.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *