Sportovní přenosy a 5G

Frost Radar: Ericsson se chlubí dalším prvenstvím

Jak si stojí jednotliví vývojáři a výrobci telekomunikačních technologií a především těch pro sítě 5G? Napoví graf společnosti Frost & Sullivan, který se jmenuje Frost Radar.

Ericsson je aktuálně všeobecně považovaný za lídra v telekomunikačních technologiích. Důvodů je pro to několik.

Jeho největší konkurent, čínský Huawei, je pod americkým embargem. To firmě dělá značné problémy; ač je její vývoj silný, realizace zakázek je v mnoha částech světa problematická.

Další gigant Nokia pak řeší různé problémy. No a tím máme vyjmenované tři nejvýznamnější dodavatele infrastruktury.

První graf byl Magický kvadrant

Letos jsme vás informovali o takzvaném Magickém kvadrantu, což je graf výzkumné agentury Gartner. Agentura tento princip využívá v mnoha odvětvích. Nás samozřejmě zajímají telekomunikace a v tomto případě má podle Gartneru nejsilnější pozici právě Ericsson.

Magický kvadrant Gartneru ukazuje pozici firem na trhu. Dělí je na velké a menší hráče, zároveň také na firmy, které jsou silné ve vývoji a na ty, co se takzvaně vezou. Tři lídři jsou právě Ericsson, Huawei a Nokia. Mezi vizionáře Gartner řadí ZTE a Samsung.

Americký Frost Radar

Svůj graf Frost Radar (dostupný po registraci) má i další poradenská společnost, a tou je kalifornská agentura Frost & Sullivan. Sledované parametry jsou samozřejmě poněkud jiné, ale výsledek je velmi podobný tomu z Magického kvadrantu. Jedničkou na trhu je opět Ericsson následovaný dojicí Nokia a Huawei.

Vertikální osa na radaru ukazuje index růstu jednotlivých firem, vodorovná osa zobrazuje míru inovací. Frost Radar samozřejmě sleduje mnoho parametrů, ze kterých se vytvářejí jednotlivé osy grafu. Ten pak má tvar radarové obrazovky.

Ze zprávy, kterou médiím poskytl Ericsson, jsou k dispozici jen informace o této firmě, zbytek výzkumu je veřejně nedostupný. Víme tedy, že Frost & Sullivan na Ericssonu kladně hodnotí například schopnost udržet stávající klienty a získávat nové. To například znamená, že tam, kde Ericsson dodávat infrastrukturu pro 2G/3G/LTE sítě bude velmi často i dodavatelem infrastruktury pro sítě 5G.

Ericsson podle Frost Radaru je také silný v komplexnosti portfolia infrastruktury pro 5G sítě. Což je ostatně záležitost jen těch největších hráčů, vedle Ericssonu ještě Nokie a Huaweie. Tyto společnosti mají podle radaru velký náskok před konkurencí. A když porovnáme Huawei a Nokii, tak Huawei je silnější v růstu, Nokia pak v inovacích. Obě firmy však Frost Radar staví na podobnou úroveň.

Podobně jako Magický kvadrant i Frost Radar řadí za první trojku společnosti ZTE a Samsung, radar přidává i Cisco. Další firmy v grafu se většinou specializují jen na určité segmenty trhu a s největšími společnosti je tak nelze přímo srovnávat.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *