mobilní tarif

Může vám zaměstnavatel nařídit home office?

Jednoduchá otázka se složitější odpovědí. Zaměstnavatel se na home office musí se zaměstnancem domluvit. Pandemická situace však běžné postupy narušuje. Jak to tedy je?

Za normálních okolností je práce z domova zajímavým zaměstnaneckým benefitem, s kterým zaměstnanci nemají problém, naopak, vítají ho. Do pandemie koronaviru to však nebyl úplně běžný benefit, ne každý zaměstnavatel ho umožňoval.

Pandemie koronaviru a celkový lockdown ekonomiky však změnil pravidla hry. Vláda ho vlastně nařídila a to podle článku III svého usnesení číslo 1102 z konce prosince 2020: „Nařizuje zaměstnavatelům využívat práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám vykonávat v místě bydliště“. jenže to je v rozporu se zákoníkem práce.

Home office nelze nařídit

Ten totiž v § 2 odst. 2 uvádí, že práce se vykonává v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, případně na jiném dohodnutém místě. Z toho plyne, že pokud se má pracovat mimo pracoviště, musí se na tom zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnout. Home office se tedy podle zákoníku práce nařídit nedá.

Právní rozbor situace v rámci pandemie koronaviru si nedovolíme dělat, je to extrémní situace s kterou legislativa nemohla počítat. Zaměstnanec by tak nařízenou práci z domova mohl odmítnout, ale jak by to dopadlo, musí rozhodnout soudy.

V každém případě, situace je extrémní, takže ve většině případů nic jiného než pracovat z domova nepřipadal v úvahu, pracoviště byla zavřená. Někde bylo nutné prakticky zavřít celou firmu, někde bylo pomocí home office udržet provoz alespoň do určité míry. Samozřejmě, jsou pracovní pozice, kde home office praktikovat nejde, je to prakticky každý výrobní činnost.

Problematice práce na dálku se budeme nadále věnovat a přineseme praktické rady, jak postupovat, co k tomu budete potřebovat a jak se vyvarovat problémům. Něco jiného je totiž home office na pár dnů v měsíci a něco jiného je pracovat z domova trvale nebo dlouhodobě. To totiž může značně změnit a narušit chod domácnosti.

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *