5G na Slovensku postaví Ericsson

Ericsson postaví 5G sítě i na Slovensku, vybralo si jej O2

Slovenský operátor O2 bude následovat stejný postup jako český CETIN. Ke stavbě 5G sítě si vybral za hlavního partnera švédský Ericsson.

„Jsme velmi rádi, že jsme byli vybráni jako partner společnosti O2 Slovakia pro dodávku technologie 5G sítě do komerčního provozu. 5G je transformační platforma, která bude mít zásadní dopad na ekonomické oživení Slovenska po pandemii covid-19,“ uvedla ke spolupráci Jenny Lindqvistová, ředitelka Ericssonu pro severní a střední Evropu.

Nová spolupráce nebude zahrnovat pouze stavbu 5G sítí, ale také modernizaci stávajících 2G, 3G a 4G stanic. O2 Slovakia má na 5G sítě již přichystané frekvence 700, 900 a 1 800 MHz. To má celkově zlepšit mobilní širokopásmové připojení a zkvalitnit řadu na to navázaných služeb.

„Kromě zavedení 5G přinese modernizace 2G, 3G a 4G sítě pomocí produktů a řešení společnosti Ericsson i významné výhody v oblasti energetické účinnosti, díky čemuž budeme moci vybudovat udržitelnější digitální budoucnost pro Slovensko,“ doplnil Igor Tóth z O2 Slovakia.

Energetická náročnost 5G sítí

Dodavatel infrastruktury operátorovi slibuje snížení energetických nároků nové sítě navzdory až čtyřnásobnému zvýšení datového provozu. Podařit se to má do pěti let, přesně do roku 2026.

„Zavázali jsme se, že u našeho produktového portfolia 5G desetkrát zvýšíme energetickou účinnost oproti 4G na přenesená data, což nám pomůže obrátit trend zatím stále stoupající energetické křivky v mobilních sítích,“ uvedla k tomu ambicioznímu plánu Lindqvistová.

Po uzavření smlouvy s O2 Slovakia má Ericsson už celkem 137 zakázek na komerční provoz 5G sítí s jednotlivými operátory. Sítě už pomáhá budovat a spravovat na pěti světových kontinentech.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Ericsson postaví 5G sítě i na Slovensku, vybralo si jej O2”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *