5G drony

5G v praxi: Drony v přímém přenosu zkontrolují, co lidské oko nevidí

Živý přenos pomocí dronů zvyšuje efektivitu při inspekci stavenišť či železnic. Mohou zkontrolovat i místa, kam lidské oko nevidí, a díky 5G sítím živě přenášet obraz ve vysokém rozlišení. Seriál 5G v praxi představuje chytré drony.

Inspekce na místě jsou nedílnou součástí prakticky všech průmyslových operací a podniky proto hledají efektivní metody, jak je uskutečňovat. Velmi populárním nástrojem se v posledních letech stávají drony.

Současné možnosti tohoto přístupu jsou však stále omezené. Praxe často vypadá tak, že poté, co firma složitě sežene pilota bezpilotního letounu, dočká se nekvalitních záběrů, které navíc pilot musí nejprve z dronu ručně stáhnout a zástupcům společnosti nějak doručit ke kontrole.

V tom lepším případě firma skutečně ze záznamu získá dostatek informací, aby na místo vyslala tým techniků. V opačném případě se musí celý proces natáčení zopakovat, což má za následek další zvýšení nákladů.

Inspekce drony a 5G sítě

Možnosti živého videopřenosu ve vysokém rozlišení přímo z dronu tyto zjevné nevýhody překonává. Ke správné funkčnosti ovšem takový dron potřebuje stabilní, rychlou a především vysokokapacitní mobilní síť. A jak naši pravidelní čtenáři už vědí, přesně to jsou vlastnosti 5G sítě.

Nasazení takového dronu umožní zkrátit rozhodovací proces na minimální nutnou dobu; všechny zúčastněné strany si mohou detailně prohlédnout místo v reálném čase a technici vědí, na jakou opravu se připravit. Takový přístup přitom najde široké uplatnění: od stavenišť a lomů po železnice nebo energetické sítě.

Výhodu představuje i skutečnost, že je možné využít existující drony, které se spárují s novou aplikací. Ta pak běží na speciálním ovladači připojeném k běžnému LTE/5G routeru.

Ericsson zkoumá nové funkce

Jak moc může 5G síť využití těchto dronů posunout, nyní zkoumají mimo jiné společnosti Telia a Ericsson. Ty startují ve Švédsku vývojový projekt, jehož náplní je právě s takovými aplikacemi experimentovat.

Využití 5G sítí například slibuje další funkce jako je geo-fencing (omezení oblasti pro práci dronu), síťové geolokační odhady či povětrnostní vstupy. A vzhledem k rychlému vývoji věříme, že i zcela autonomní provoz či vyhodnocování záběrů přímo chytrými drony.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “5G v praxi: Drony v přímém přenosu zkontrolují, co lidské oko nevidí”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *