5G v Česku

Nejvíc patentů pro 5G drží Nokia, říká studie společnosti PA Consulting

Výrobci mobilní infrastruktury se rádi chlubí nezávislými studiemi, podle kterých jsou nejlepší v nějaké činnosti a nebo absolutně. Aktuálně Nokia zmiňuje studii PA Consulting, že nejvíc patentů pro 5G drží právě finská společnost.

Nedávno jsme vás informovali o dvou studiích, ve kterých výzkumné společnosti hodnotí sílu jednotlivých dodavatelů mobilní infrastruktury i s ohledem na 5G. Magický kvadrant Gartneru hodnotil tržní pozici a inovativnost, zvítězil Ericsson. Frost Radar od agentury Frost & Sullivan zas řeší růst a inovativnost. Opět zvítězil Ericsson.

Nokia v uvedených studiích dopadla těsně za Ericssonem spolu s čínským Huaweiem. Což není nic překvapivého, jsou to tři největší světoví producenti telekomunikačních technologií s komplexním portfoliem. A jejich pozice na trhu je velmi silná.

Nejvíc patentů pro 5G

Nokia se nyní pochlubila, že podle studie výzkumné analytické společnosti PA Consulting patří na špičku ve vývoji sítí 5G. Podle výzkumu je společnost Nokia jedničkou ve vlastnictví udělených patentů, které PA Consulting považuje za nezbytné pro standardy 5G.

Nokia ve výzkumu PA Consulting uspěla již podruhé, poprvé to bylo ve studii z roku 2019, tedy v dřevních dobách 5G. Pa Consulting vytvořilo vlastní analýzu patentového portfolia jednotlivých držitelů patentů a zároveň jednotlivým patentům přiřazovala důležitost podle toho, nakolik jsou pro standard 5G zásadní. Naopak nebralo v potaz hodnocení patentů podle jejich držitelů.

Nokia poskytuje patenty za nediskriminačních podmínek

„Studie odráží významný příspěvek společnosti Nokia k vývoji průmyslových standardů, naše neustálé investice do výzkumu a vývoje a sílu našeho patentového portfolia. Studie je také připomínkou toho, že při posuzování síly patentového portfolia je třeba se dívat nejen na počet patentů, ale také na jejich kvalitu,“ říká Jenni Lukanderová, prezidentka Nokia Technologies.

Nokia od roku 2000 investovala do výzkumu a vývoje víc jak 130 miliard eur. Drží přibližně 20 000 skupin patentů, ze kterých je podle analýzy PA Consulting přibližně 3 500 klíčových pro sítě 5G.

Nokia navíc poskytuje licence na své patenty podle standardu FRAND, tedy za nediskriminačních podmínek. Jako firmě, která drží nejvíc patentů pro 5G, se tento postup jistě vyplácí.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *