Průhledná anténa Waveattoch instalovaná v kancelářeské budově

S šířením signálu 5G pomohou „neviditelné“ antény

Tuzemská operátorská jednička T-Mobile úspěšně dokončil první testy průhledných skleněných antén a okenního skla s nižším útlumem signálu. Oba produkty výrazně pomohou s rozšiřováním a posilováním mobilních sítí včetně těch označovaných jako 5G, a to zejména v historických centrech měst, kde nebudou tolik narušovat požitek z historických památek.

„Nový typ antén pro mobilní sítě Waveattoch je určen k instalaci přímo na skleněné fasády či okna domů. Jejich umístění je velmi rychlé a mohou tak pomoci zlepšit kvalitu pokrytí a kapacitu mobilních sítí, včetně 5G, zejména v historických centrech měst, kde je standardní umístění klasických antén na stěny domů nevhodné. Díky tomu, že je anténa vyrobena ze skla a tedy průhledná, splyne přirozeně s městským prostředím,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí operátora Jiří Janeček.

Požadavky na dostatečnou kapacitu stávajících mobilních sítí, stejně jako budoucí pokrytí technologií 5G zejména v hustě zalidněných oblastech, podle něj představuje velkou výzvu pro operátory. „Instalace klasických antén na fasády domů je nejen časově a finančně náročná, ale velmi často kvůli ochraně kulturního dědictví v historických centrech měst nemožná,“ doplnil Janeček důvod, proč se operátor rozhodl právě pro testování antén společnosti AGC Glass Europe.

Skleněné antény nám umožní zlepšit pokrytí a kapacitu sítě ve vytížených oblastech.

Thomas Schweinhuber, manažer mezinárodního inženýringu přístupových sítí společnosti T-Mobile

Antény byly testovány spolu s dalším originálním řešením v podobě termoizolačního skla Wavethru, jehož povrch je speciálně upraven pro snadnější průchod mobilního signálu a slibuje deseti až stonásobně nižší útlum signálu při zachování termoizolačních vlastností. Novinka má potenciál využití nejen ve stavebnictví, ale i u dalších objektů, kde se termoizolační skla s pokovenou vrstvou používají – například u moderních železničních vagonů.

Neviditelný pomocník

Výrobce přitom své novinky musel přizpůsobit pro potřeby samotného operátora, doplnit například musel jím používaná pásma 1,8 a 2,1 GHz. V budoucnu by mohly právě takováto řešení pomoci i s šířením signálu v pásmu takzvaných milimetrových vln, tedy mmWave, které má zajistit výrazné lokální navýšení kapacity sítí.

Samotný test pak proběhl ve třetím čtvrtletí letošního roku a zahrnoval umístění skleněných antén zhruba ve výšce 10 metrů na okna centrály T-Mobile na pražských Roztylech. Zároveň byla vyměněna stávající okenní skla za skla Wavethru v místech instalovaných antén. „Použité 2×2 MIMO panelové antény jsou zcela průhledné s tenkým rámečkem. Jejich umístění na okně tak není na první pohled patrné,“ doplnil Janeček.

Průhledné antény nejsou na budově na první pohled vůbec vidět. Foto: AGC

První výsledky prokázaly, že jsou to funkční řešení, která by mohla operátorům pomoci především ve městech uspokojit neustále rostoucí poptávku po vysokorychlostním mobilním přístupu k internetu. „Protože tento koncept přináší nové možnosti pro budování mobilních sítí, zejména v historických centrech měst, jako je Praha. Skleněné antény nám umožní zlepšit pokrytí a kapacitu sítě ve vytížených oblastech,“ uvedl manažer mezinárodního inženýringu přístupových sítí společnosti T-Mobile Thomas Schweinhuber.

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “S šířením signálu 5G pomohou „neviditelné“ antény”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *