Letošní iPhone 13 si v 5G výrazně polepší

Pokud jste se loni zdrželi koupě nového iPhonu a čekáte na lepší 5G model, letos bude nabídka Applu zajímavější. Očekávaná řada iPhone 13 si polepší právě i po stránce 5G modemu.

Zatímco iPhony 11 a starší si mohly na 5G sítě nechat zajít chuť, loňské „dvanáctky“ už se podpory sítí páté generace dočkaly. Vzhledem k tomu, že to jsou vůbec první 5G modely tohoto amerického výrobce, je ale dost prostoru pro zlepšení. Tak už to koneckonců bývá u spousty zařízení.

Znatelně lepší modem

iPhone 13 a jeho sourozenci dostanou do výbavy modem Qualcomm X60 5G společně s navýšenou kapacitou baterie. Modem podporuje jak mmWave, tak sub-6GHz připojení. To zaručuje celkově kvalitnější připojení schopné přepínat mezi jednotlivými stanicemi v závislosti na nabízením signálu.

Modem je vyrobený moderním 5nm procesem a je schopný přenosových rychlostí až 7,5 Gbps. Apple považuje 5G technologie za naprosto kritickou součást výbavy moderních iPhonů, takže investice do kvalitních modemů je na pořadu dne. Vlastní čipy však hodlá začít vyrábět až od roku 2023, do té doby se musí spolehnout na součástky od externích dodavatelů.

Zároveň je dobrou zprávou, že budou telefony vybaveny větší baterií. Ta teoreticky bude schopna napájet telefon připojený na 5G síť po delší dobu. Výdrž baterie je obecně aspekt, na který se výrobci budou muset ještě více zaměřit, protože současné 5G modemy představují vyšší zátěž na baterii.

Qualcomm mezitím nespí a už má pro ostatní konkurenty s Androidem připravený modem X65. Ten nabídne ještě vyšší přenosové rychlosti, a to až 10 Gbps. Jeho antény mají zároveň vyšší citlivost a modem je lépe optimalizovaný s ohledem na spotřebu baterie.

iPhone 13: zatím velká neznámá

O nových iPhonech toho jinak moc nevíme. Očekává se opět lehčí proměna designu. Asi nejznatelnější bude na displeji, kde se konečně zmenší výřez. Toho se ve stejné podobě drží iPhony už od modelu X, a dnes už působí hodně zastarale.

Otazník visí nad dalšími moderními prvky výbavy, iPhone 13 zatím podle úniků nemají jisté ani 120Hz obnovovací frekvence displejů, ani lepší zoom u modelů s trojitými fotoaparáty. Apple se však celkem tradičně bude snažit nahnat různé hardwarové slabiny vyladěným softwarem a unikátními funkcemi.

Novinky si poprvé oficiálně prohlédneme snad jako obvykle na konci léta nebo začátku podzimu.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Letošní iPhone 13 si v 5G výrazně polepší”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *