SAR iphone

Smartphony s podporou mm vln ještě dlouho nebudou standardem

Většina 5G sítí zatím běží jen na frekvencích pod 6 MHz. Technologie 5G však umožňuje využívat i vysoké frekvence, které se všeobecně označují jako milimetrové vlny. Jenže smartphony s podporou mm vln jsou zatím raritou.

Výzkumná agentura Counterpoint zveřejnila zajímavý graf, který ukazuje, jak se bude vyvíjet segment 5G telefonů. Nebude totiž 5G telefon jako 5G telefon. Větší část bude i nadále podporovat v rámci 5G jen pásma pod 6 GHz a pak zde bude jakási prémiová třída, tedy smartphony s podporou mm vln.

Co jsou mm vlny

Milimetrové vlny jsou pásma nad 24 GHz. Taková pásma samozřejmě nejsou vhodná na plošné pokrytí, ale výborně se hodí na vykrývání budov nebo jiných veřejných prostor. Tyto frekvence umožňují přenos velkých datových objemů, což se v zastavěném prostoru hodí, je zde zdaleka největší provoz.

Aktuálně se tyto frekvence používají téměř výhradně jen v USA, letos by se měly rozšířit i v některých asijských zemích. Příští rok plánuje jejich rozšíření Čína.

Není iPhone jako iPhone

Mobily s podporou mmWave samozřejmě již existují, ale jsou dostupné především v USA, kde dávají smysl. Takže třeba současné iPhony 12 sice podporují 5G po celém světě, ale modely prodávané mimo USA mmWave nepodporují. Ty prodávané v USA ano. Příští generace iPhonů by již mm vlny měla podporovat celosvětově.

Podobná je situace u Samsungů S21. Ty v Evropě prodávané s procesorem Exynos mm vlny nepodporují, americké modely s procesorem Qualcomm ano.

Smartphony s podporou mm vln

Graf společnosti Counterpoint ukazuje, jak se bude vyvíjet poměr mezi běžnými 5G přístroji a těmi univerzálními, které budou podporovat pásma pod 6 GHz i mm vlny. Poměr se sice bude časem zvyšovat ve prospěch univerzálů. Ale i v roce 2024, kdy už budou 5G mobily dávno dominovat, nebudou univerzály tvořit víc než čtvrtinu trhu s 5G přístroji.

To se samozřejmě může změnit s ohledem na penetraci mmWave sítí, podle Counterpointu to bude za tři roky asi 36 procent. Přesto zřejmě smartphony s podporou mm vln zcela samozřejmé nebudou.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *