Nové 5G procesory pro střední třídu

Nové 5G procesory pro střední třídu. Jeden od Qualcommu, druhý od Mediateku

V podstatě během jednoho týdne představili dva významní konkurenti nové 5G procesory pro střední třídu. Mediatek vypustil čip Dimensity 900, Qualcomm pak Snapdragon 778G.

Oba procesory mají společného výrobce, kterým je tchajwanská společnost TSMC a její 6nm výrobní proces. To znamená, že oba čipy patří do střední třídy, ale ten od Qualcommu míří o něco výš.

Důvodů pro to je několik. Má o něco vyšší výkon, což tedy zatím lze pouze odhadovat podle specifikace a zařazení. Zároveň umí Snapdragon 778G i milimetrové vlny.

Nové 5G procesory pro střední třídu

Qualcomm je druhým nejvýkonnějším čipem v sedmičkové řadě, tedy druhé nejvyšší. Mediatek je prvním modelem v devítkové řadě, tedy opět druhé nejvyšší v hierarchii značky. Snapdragon by měl být alternativou čipu 780G, který je už však docela drahý a výkonem se blíží osmičkovým procesorům.

U Mediateku je to trochu složitější. Zatím pro střední třídu využíval osmičkové čipy, ale to jsou všechno loňské konstrukce a dnes patří spíš do přístrojů ve spodní polovině střední třídy.

Mediatek zatím žádné konkrétní nasazení neoznámil, Qualcomm zmínil značky Honor, Realme (které to také potvrzuje), Motorolu nebo Oppo a Xiaomi.

Snapdragon 778G má tříklusterovou architekturu. Hlavní jádro Cortex-A78 je taktované na 2,4 GHz, Tři další stejná jádra jsou taktovaná na 2,2 GHz. Zbylá čtyři úsporná jádra Cortex-A55 pak běží na taktu 1,9 GHz. Dimensity 900 má dvouklusterovou architekturu složenou ze dvou jader Cortex-A78 s taktem 2,4 GHz, a ze šesti Cortex-A55 s taktem 2 GHz.

Větší rozlišení, lepší foťák

Snapdragon umožňuje použít vyšší rozlišení displeje (u obou principiálně FHD+) a zvládá obnovovací frekvenci až 144 Hz, Dimensity jen 120 Hz. Rozdíl je i u fotoaparátů, Dimensity obslouží jeden snímač s maximálním rozlišením 108 Mpix, Snapdragon zvládne až 192 Mpix.

Nové 5G čipové sady pro střední třídu od Qualcommu a Mediateku jsou pro 5G dobrou zprávou. Ukazují, že výrobci se na čipy s podporou 5G soustřeďují a vyjma levných čipsetů už zřejmě čistě LTE čipy produkovat nebudou. Což platí pro střední a top třídu.

U levných telefonů je situace odlišná, tam zatím příliš bohatá nabídka 5G čipů není. Zatím je u levných modelů favoritem Mediatek Dimensity 700.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *