5G smartphony začínají hrát stále významnější roli

V roce 2019 byly smartphony s 5G v podstatě specialitou v nejvyšší třídě. Celosvětově se jich prodalo jen necelých 17 milionů. Ovšem v loňském roce prodeje těchto přístrojů vzrostly téměř třináctkrát.

Tvrdí to nejnovější statistiky agentury Gartner. Přes masivní růst prodejů však z celého trhu tvoří smartphony s 5G stále jen velmi malou část, zhruba patnáct procent celého světového trhu se smartphony. Těch se loni podle Gartneru prodalo téměř 1,4 miliardy kusů, těch s 5G bylo přes 213 milionů.

Nárůst prodejů táhnou především trhy v Číně, USA, Jižní Koreji a Japonsku. Tedy v zemích, kde už v roce 2020 bylo poměrně silné pokrytí signálem 5G. Naopak Evropa v tomto směru zaostává a většina rozvojových trhů také nemá pokrytí signálem 5G v podstatném měřítku, pokud vůbec.

Vedle pokrytí a vhodně nastavených tarifů je samozřejmě velmi podstatné, že v roce 2020 se na trhu začaly objevovat přístroje s 5G v nižších cenových hladinách. Ale to platí spíš až pro druhou polovinu roku, do té doby to byla záležitost jen nejdražších přístrojů na trhu. Opět způsobená nedostatkem procesorů s podporou 5G. Pro výrobce jsou přitom přístroje s 5G klíčové. Ukazují, že zvládají nejnovější technologie.

Důležité jsou levné 5G smartphony

Právě až v půlce loňského roku se na trhu objevily dostupnější čipové sady s 5G od Qualcommu a Mediateku, které jsou použitelné i pro telefony střední třídy. V rámci českého trhu to představuje telefony s cenou od 7 000 korun, což je aktuálně minimum, které budete na 5G smartphone potřebovat.

Gartner nabízí i predikci pro letošní rok. V ní udává, že by se prodeje smartphonů s 5G měly vyšplhat přes půl miliardy, což by mělo představovat zhruba 35 procent celého trhu. To vypadá na bod zlomu, kdy se s podpory 5G v podstatě stane mainstream. I když převahu 5G smartphony získají až v roce 2022.

Pokrytí 5G by už neměl být problém

Jestli se predikce agentury Gartner vyplní, to bude záležet na tom, jestli se podpora 5G dostane do levných telefonů. Řeč je o cenové hladině okolo či pod 5 000 korun. To je cenová hladina klíčová pro trhy, kde operátoři mobily nedotují a nebo jen minimálně. Což platí i pro český trh. S rozvojem pokrytí signálem 5G se pak počítá už v podstatě automaticky.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *