Velikost dávek vakcíny

INFOGRAFIKA: Jak fungují vakcíny na covid-19

Na trhu se objevují další vakcíny na covid-19, které prošly úspěšně klinickými studiemi a postupně získávají potřebná povolení úřadů v různých částech světa. Jejich princip je přitom odlišný.

Ve velkém přehledu vakcín na COVID-19 jsme vám představili 12 látek, které se již v praxi používají a nebo je jejich vývoj co nejblíže dokončení. Uvedené vakcíny však nejsou stejné, jen od jiných laboratoří či výrobců. Liší se svojí podstatou, aktuálně existují čtyři typy vakcín.

Konkrétně jde o RNA vakcíny, vektorové adenovirové vakcíny a vakcíny postavené na inaktivovaném viru covid-19. Zatím pouze ve fázi vývoje je čtvrtý typ vakcín, a to rekombinantní proteinové vakcíny. Více informací o jednotlivých typech vakcín na covid-19 přináší infografika níže.

Schválené vakcíny na covid-19

Aktuálně jsou pro použití v Evropské unii a tedy i v České republice schválené tři vakcíny: Pfizer BioNTech, Moderna a nejnověji vakcína vzniklá společným vývojem Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca.

V některých evropských zemích pak v omezeném režimu používají i ruskou vakcínu Sputnik V, která aktuálně dokončila poslední fázi klinických testů s výbornými výsledky. Stejně tak některé země nasmlouvaly dodávky čínských vakcín Sinovac a Sinopharm. Ty se v nouzovém režimu používají i v některých zemích Perského zálivu.

Zatím je brzo hodnotit, který typ bude pro boj s covid-19 nejvhodnější a nejúspěšnější. V současné chvíli výroba žádné schválené vakcíny ani zdaleka nedokáže uspokojit zájem o ně, takže se hodí každá z nich. A i podle předběžných výsledků nelze dopředu žádný typ vyloučit. V rámci studií jsou výsledky převážně povzbudivé.

ČTĚTE TAKÉ:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “INFOGRAFIKA: Jak fungují vakcíny na covid-19”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *