Mutace koronaviru (ilustrační foto)

Vakcína proti covid-19 na prodej? Na internetu už čile kšeftují podvodníci

Vakcína proti covid-19 na prodej. Tak může znít inzerát, který se v různých obměnách objevuje v ilegální části internetu. K dostání tu jsou od zhruba 5 500 do téměř 30 tisíc korun. Část z těchto nezákonných obchodů však bude čistý podvod.

S varováním před inzeráty přišla společnost Kaspersky. Její analytici prozkoumali 15 různých trhů na takzvaném Darknetu (tedy části internetu, kam se člověk dostane jen za pomoci speciálního software a využívaného pro právně závadnou či přímo ilegální činnost) a objevili reklamu propagující ti hlavní vakcíny: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.

Vedle těchto známých látek však lze na Darknetu narazit i na prodejce inzerující neověřené vakcíny na covid-19. „Procházíme jednou z největších a nejsložitějších očkovacích kampaní v historii, což je veliká příležitost pro podvodníky a prodejce na nelegálních virtuálních tržištích,“ uvedla firma.

Vakcína na prodej za 11 tisíc

Většina prodejců nabízela tyto látky ve Francii, Německu, Velké Británii a USA. Ceny za dávku se pohybovaly od 250 do 1 200 dolarů (asi 5,5 tisíce až 26 tisíc Kč), průměrně kolem 500 dolarů (11 000 Kč). Prodejci komunikují prostřednictvím aplikací šifrovaného zasílání zpráv, jako jsou Wickr a Telegram, zatímco platby požadují v kryptoměnách, především bitcoinu.

„Většina těchto nelegálních prodejců dokončila sto až pět set transakcí, což ukazuje, že skutečně obchodují. Ale není známé, co přesně zákazníci na Darknetu nakonec dostanou,“ uvádějí odborníci společnosti Kaspersky s tím, že zatím nepotvrdili, kolik dávek vakcín inzerovaných online jsou skutečné dávky získané od zdravotnických zařízení a jaká část je podvod.

Ani ti, kterým jejich dodavatelé něco doručí, si však nemohou být jistí, že obdrží účinnou vakcínu. Navíc je volný obchod s tímto druhem látek nezákonný, upozornila firma.

Darknet a falešná potvrzení o očkování

Analytici navíc upozorňují, že na Darknetu bují i další typ podvodů spojených s aktuální pandemií. Inzerovány tu jsou nejen dávky vakcín, ale třeba i záznamy o očkování. Tedy falešná potvrzení, která mohou opravňovat držitele například ke svobodnému cestování.

„Je důležité, aby uživatelé byli opatrní při jakékoli ‚dohodě‘ související s pandemií. A samozřejmě není dobrý nápad koupit si vakcínu na Darknetu,“ říká Dmitrij Galov, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky. A přidal několik doporučení, které s kolegy dal dohromady:

  • nikdy nekupujte žádné léky ani vakcíny na Darknetu
  • pokud uvidíte reklamu na něco, co souvisí s covid-19, pečlivě se podívejte na adresu stránek, které navštěvujete
  • takzvaný phishing (lovení obětí na internetu) odhalíte díky odlišnostem v textu, nebo díky netradiční doméně
  • na takových stránkách (například s doménou .com.tk místo .com) nikdy nezadávejte své osobní údaje
  • věnujte pozornost gramatice a rozložení textu na webech, které navštívíte, a v e-mailech, které dostáváte. Pokud tam něco nesedí, pravděpodobně to opravdu není v pořádku

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *