Očkování těhotných

Očkování těhotných? Pochopitelná otázka, na kterou existuje dobrá odpověď

Očkování těhotných stále budí rozpaky, ač dosavadní úzce zaměřené studie ukazují, že rizika jsou mnohem nižší než přínosy. Bezpečnostní profil všech vakcín je v tomto ohledu navíc velmi příznivý.

Závažné nežádoucí účinky se ve studiích i během dosavadního průběhu očkování vyskytovaly jen zřídka. Jejich výskyt je přitom v drtivé většině případů v očkovaných skupinách stejný či podobný jako ve skupinách, které dostávaly placebo (což neznamená, že by vakcíny neměly vůbec žádné vedlejší účinky, samozřejmě).

Přesto se část těhotných žen podle řady průzkumů očkování stále obává. Svou roli v tom může hrát i skutečnost, že z prvotních klinických studií vakcín byly těhotné ženy vyloučeny. Do nich sice byly záměrně zařazeny například ženy a muži jiných barev pleti, aby bylo možné výsledky lépe zobecnit, ale těhotné ne.

Očkování těhotných: proč se nehodnotí?

Vyloučení žen z biomedicínského výzkumu není ničím novým. A to i přesto, že průběh velké části nemocí či zdravotních potíží je ovlivněn mimo jiné právě i pohlavím.

Americké Ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb v roce 1977 doporučilo, aby klinické studie nezahrnovaly ženy v plodném věku. Názor pak změnilo v roce 1993, a teprve v roce 2016 vytvořil americký Národní ústav pro zdraví (NIH, nejvlivnější organizace svého druhu na světě) nová pravidla zahrnování žen do klinických studií.

Ta vyžadovala, aby organizace zohledňovaly pohlaví jako biologickou proměnnou při plánování, analýze a podávání zpráv o výzkumu. Vzhledem k tomu, že ženy tvoří polovinu populace, je šokující, že tato pravidla jsou tak nedávného data.

Na to je aplikace…

Ten přistup byl do značné míry reakcí na kruté nacistické pokusy na lidech, jejichž obětmi se stala i řada žen, včetně těhotných. Ovšem ochranářské kyvadlo se může přehnaně vychýlit i opačným směrem. To, že v prvních studiích nebyly cíleně zahrnuty těhotné ženy (byť některé během studie neplánovaně otěhotněly), v tomto případě nepřineslo mnoho dobrého. Spíše to mohlo prohloubit nedůvěru ve vakcíny.

Byť v klinických studiích těhotné ženy nebyly, vznikla pro chytré telefony aplikace V-safe určená ke sběru údajů o bezpečnosti očkování i mimo rámec klinických studií. Tento webový nástroj, který shromažďuje informace od očkovaných dobrovolníků, zahrnuje i databázi těhotných žen, v níž se shromažďují údaje o očkování v průběhu těhotenství (případně v období těsně před ním či po něm). Ještě lepší je, že se nyní rozbíhají studie vakcín proti covid-19, které zahrnují i těhotné.

Předběžné údaje o vakcínách covid-19 a těhotenství byly prezentovány na zasedání Poradního výboru pro očkovací postupy CDC 1. března. Prokázaly bezpečnost vakcín Pfizer/BioNTech i Moderna u více než 30 000 těhotných pacientek. Údaje z databáze V-safe pregnancy registry, v níž bylo téměř 2 000 účastnic, byly rovněž povzbudivé, neboť výskyt potratů, porodů mrtvého plodu, těhotenské cukrovky, preeklampsie nebo těhotenské hypertenze, eklampsie a intrauterinní růstové restrikce byl u žen z databázi V-safe pregnancy registry nižší než celostátní průměr.

Covid-19 u těhotných

V počátečních fázích pandemie se často řešila i otázka, zda by se lidé měli během pandemie nadále pokoušet o početí. Rychlý vývoj vakcín proti covid-19 a celkem pochopitelné obavy některých ze zdánlivě rychlého schválení těchto přípravků pak pouze přispěly ke všeobecnému zájmu o tuto otázku.

V současné době je ovšem již poměrně jasno. Údaje amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (Centers for Disease Control and Prevention) ukazují, že těhotné osoby jsou vystaveny vysokému riziku vzniku závažného průběhu onemocnění covid-19 a mají výrazně horší průběh než jejich netěhotné protějšky.

Rozsáhlá mezinárodní studie těhotných žen s covid-19 ukázala, že infekce na počátku těhotenství zvyšuje riziko komplikací od častější potřeby mechanické ventilace až po úmrtí plodu. Přes to všechno klinické projevy nemoci u těhotných převážně mírné, uvádí s odkazem na studie SÚKL.

Tyto poznatky ukazují, jak důležité je očkování u žen, které si přejí nebo plánují otěhotnět, tak u žen již těhotných.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

1 komentář u “Očkování těhotných? Pochopitelná otázka, na kterou existuje dobrá odpověď”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *