Ivermektin proti covid-19 je předmětem zkoumání.

Ivermektin proti covid-19? Jak to je se „zázračným lékem“

Zabírá přípravek ivermektin proti covid-19, nebo nikoli? To je, oč už pár týdnů běží. Jedni tvrdí, že to nelze vyvrátit, úřady však před užíváním přípravku varují. Jak to tedy je?

Hlavní poznatky mimo jiné nedávno shrnul Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na žádost ministerstva zdravotnictví připravil k ivermektinu dvě odborná stanoviska. A jak sám upozorňuje, jsou platná k míře poznání a ke dni vydání stanovisek jednotlivých autorit.

Taková obezřetnost je na místě, protože existují indicie, že ivermektin by skutečně mohl proti viru SARS-CoV-2 aktivně působit. Řadí se mezi ně poznání australských vědců, kteří podáním ivermektinu dosáhli zastavení viru ve zkoumaných buňkách.

Jenže – stejně jako ve všech sporných případech – i zde je třeba číst mezi řádky. Tento úspěch byl dosažen u buněk takzvaně in vitro (tedy ve zkumavkách) a k zastavení viru SARS-CoV-2 vědci užili takové dávky ivermektinu, které v reálném světě nejsou bezpečné.

Ivermektin se zkoumá dál

Ona opatrnost je na místě i z toho důvodu, že pandemie nového typu koronaviru stále probíhá. A s ní postupují i vědecká a lékařská poznání. Bez řádných studií, po nichž nyní odpovědné autority volají, tak nelze nic tvrdit stoprocentně. Ani že ivermektin zabírá, ani že nezabírá.

Ve světě je ovšem známo už nejméně několik desítek případů, kdy se lidé ivermektinem otrávili. Přípravek užívaný jako antiparazitikum v humánní i veterinární medicíně užili preventivně v domnění, že je před covid-19 ochrání. Stačilo se přitom jen víc zajímat, zda tomu tak skutečně je.

Pro nás je nejdůležitější stanovisko Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která zkráceně řečeno „nedoporučuje používat ivermektin v prevenci ani v léčbě onemocnění covid-19“. Argumenty?

O ivermektinu neexistují důkazy

Tím hlavním argumentem je chybějící důkaz, že ivermektin bez větších vedlejších účinků proti covid-19 skutečně zabírá. Dosavadní studie, které se nejen v médiích široce skloňují, vůbec nesplňují mezinárodně uznavané předpoklady pro získání relevantních dat. Příkladem je nedostatečné oddělení skupin, kterým byl podáván ivermektin, nebo placebo.

„Řada studií nedosahuje požadované úrovně medicíny založené na důkazech (Evidence Based Medicine) a v případě předepsání ivermektinu musí být k nedostatečným datům pro doložení účinnosti ivermektinu přihlíženo,“ píše ve vyřádaných stanoviscích pro vládu SÚKL.

EMA podle úřadu například přezkoumala nejnovější publikované důkazy z laboratorních studií, observačních studií, klinických hodnocení a meta-analýz. A upozornila, že ačkoli v laboratorních studiích bylo zjištěno, že ivermektin může blokovat replikaci viru SARS-CoV-2, výsledky z klinických hodnocení byly nejednoznačné

„Některá klinická hodnocení nevykazovala žádné přínosy, jiná hlásila potenciální přínos. Většina studií, které EMA přezkoumávala, byly malé studie, které byly ohraničeny i dalšími omezeními,,“ analyzuje dále SÚKL důvody, proč EMA došla k závěru, že současné důkazy nepostačují k podpoře použití ivermektinu v léčbě onemocnění covid-19.

Ivermektin na hraně toxicity

A tím se vracíme k oné australské studii v úvodu. Sám SÚKL s odvoláním na EMA konstatuje, že „přestože je ivermektin v dávkách schválených pro jiné indikace obecně dobře snášen, k dosažení účinných koncentrací v plicích by bylo zapotřebí vyšších dávek. Pokud by se však ivermektin používal ve vyšších než schválených dávkách, nebylo by možné vyloučit toxicitu“.

Jinými slovy odpovědné autority po důkladném zvážení přínosů nasazení přípravku ivermektin proti covid-19 konstatují, že zabírat sice může, ale v dávkách vyšších než je schválené. EMA proto došla k závěru, že použití ivermektinu v prevenci ani léčbě onemocnění covid-19 nelze doporučit.

Tím to ale nekončí. Současně probíhají další bádání k dosažení definitivních závěrů ohledně účinnosti a bezpečnosti přípravku. Je však zapotřebí dalších a především spolehlivě koncipovaných studií.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *