Konspirace o covid-19

Konspirace o covid-19 žijí v Česku dál, i když byly už několikrát vyvráceny

Z nedávného průzkumu STEM vyplynulo, že zhruba 40 procent Čechů a Češek aktivních na internetu stále věří několika častým fámám a mýtům o epidemii koronaviru. Veskrze všechny konspirace o covid-19 přitom už byly několikrát vyvráceny. Lidí je přesto aktivně šíří dál.

Češi a Češky důvěřují nejvíce těm mýtům, které se týkají závažnosti pandemie a podezření, že jde o zástěrku pro manipulaci ze strany vlády. Mají také pochybnosti o tom, zda je vláda informuje otevřeně o vedlejších účincích vakcín.

Výsledky průzkumu STEM, který proběhl na přelomu ledna a února na reprezentativním vzorku 1400 respondentů, by šly shrnout takto:

  • 41 % respondentů věří, že vláda úmyslně přehání rizika pandemie, aby mohla více kontrolovat občany
  • 36 % online veřejnosti podezírá nemocnice, že přehánějí údaje o nemocných s covid-19, aby získaly více prostředků
  • polovina populace věří, že virus byl uměle vyroben v laboratoři
  • zhruba 10 % je nakloněno věřit i velmi extrémním dezinformacím, například že očkování má vést ke kontrole populace pomocí mikročipů

Řadu z těchto veřejně již několikrát vyvrácených mýtů jsme rozebrali i na našich stránkách, což si připomeneme níže. O to horší je, že z průzkumu také vyplynulo, že zhruba šest procent populace tyto konspirace a mýty aktivně šíří dál. A to po emailu a dnes hlavně i sociálních sítích.

Vyvrácené konspirace o covid-19

Ale k věci. Když pomineme fakt, že domněnka, že vláda rizika epidemie úmyslně přehání, jde nejen proti tvrdým statistickým datům na státu nezávislých organizací, v dnešní společnosti by bylo takové konání jen těžce prostupné. Média v Česku naštěstí stále mají dostatek nástrojů, aby případné nekalé vládní úmysly včas odhalily. Příkladem z poslední doby může být zfušovaná zakázka na antigenní testy do škol.

Rozsah pandemie a mimořádná spolupráce řady dosud znesvářených stran (zejména v Africe, ale i na Blízkém východě atd.) rovněž dává tušit, že utajit komplot globálních rozměrů by šlo opravdu jen těžko. Vždy se najdou nějaké nadřazené zájmy jedné či druhé strany, či dokonce jen jedné či druhé mocenské osoby/skupiny, které by té či oné straně ve správnou chvíli zajistily mimořádnou strategickou výhodu. A zrovna třeba v kulturně pestré směsici asijských zemí či znesvářeném spletenci Blízkého východu lze jen těžko předpokládat, že by taková výhoda zůstala nevyužita.

Nic takového se ovšem neděje. Nehledě na to, že nepoznat čip ve vakcíně by šlo opravdu jen velmi těžko a že údajné schéma takového 5G čipu, které hojně koluje na konspiračních webech, je jen legendární kytarový pedál. Už jen tato odkazovaná data a rozbory nabourávají či přímo popírají tři výše uvedené nejčastější konspirace o covid-19.

Vyvrátit dezinformaci je snadné

Tak nějak by měl fungovat „zdravý selský rozum“, kterým se konspirátoři i jejich oběti často ohánějí. Základem je ověřovat si informace. Jako třeba u nedávného hoaxu známého jako letadlo nad Brnem. To mělo po moravské metropoli rozsévat britskou mutaci koronaviru SARS-COV-2, přitom tam jen standardně vyčkávalo, zda pomine mlha na letišti.

Takový rozbor obdržené informace ovšem udělá málokdo, na což ostatně konspirátoři spoléhají. Stále častěji jsme tak svědky špatných konců obětí konspirací. Práce se zdroji, tedy ověřování, přitom patří k základním principům každé seriózní novinařiny, pod kterou se pak autor nebojí podepsat. Naopak. Anonymita zprávy by tak měla být prvním varovným ukazatelem, že s ní něco nebude v pořádku.

Bohužel takto nefungují ale ani politici či vlivné veřejné osobnosti, které by měly jít příkladem. Dezinformaci či přímo Fake News (falešné zprávě), kterou si neověří, ale šíří ji dál, pak dodávají i přes její zjevnou nesmyslnost relevanci a důvěryhodnost. A tím se dostáváme k poslední v průzkumu uváděné dezinformaci, že virus byl uměle vytvořen v laboratoři.

Uměle vytvořený koronavirus v laboratoři

S tou lze polemizovat nejobtížněji. V době vypjatých emocí na začátku pandemie se jí oháněl kdekdo, včetně vrcholných politiků typu ministra zahraničí USA Mikea Pompea či samotného prezidenta USA Donalda Trumpa. Tuto tezi následně umocnily i opatrná hodnocení některých jednotlivých vědců, kteří virus blíže zkoumali.

Relevantní data ovšem nepředložil ani jeden šiřitel dosud nejednoznačně zodpovězené otázky původu viru SARS-CoV-2. Řada vědeckých zkoumání se naopak kloní k tomu, že virus má původ u netopýrů a na člověka se dostal skrze jiné zvíře, pravděpodobně luskouny. S těmi se obchoduje na wuchanském trhu, který byl označen za ohnisko první nákazy.

Jelikož ale ani tento nejpravděpodobnější scénář dosud nebyl věrohodně dokázán, vzbuzuje původ onemocnění covid-19 stále otázky. Notnou měrou k tomu přispěla neochota čínských úřadů vpustit do Wu-chanu, odkud se virus rozšířil, mezinárodní vyšetřovací tým. Ten se do města dostal až po roce a za přísného dohledu totalitní země.

Faktem zůstává, že Wu-chan bilogickou laboratoří skutečně disponuje. Ani mezinárodní vyšetřovací tým však nedokázal spojitost koronaviru s ní jakkoli dokázat. Možnost úniku viru z místní wuchanské laboratoře dokonce tým světové zdravotnické organizace (WHO) označil za „extrémně nepravděpodobnou“.

Jenže zcela vyloučeno to stále není a nelze se tak divit, že lidé mají o původu kornaviru stále pochybnosti.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

2 reakce na “Konspirace o covid-19 žijí v Česku dál, i když byly už několikrát vyvráceny”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *