Očkování funguje

INFOGRAFIKA: Jak probíhá vývoj vakcín aneb Pět kroků k cíli

Jak obecně probíhá vývoj vakcín včetně té na covid-19? Jednoduchá infografika přiblíží celý proces. Před uvedením na trh vakcíny musí projít celkem pěti kroky, přičemž každý z nich má dílčí fáze. Podívejte se.

Často slýcháváme, že vývoj vakcín na covid-19 způsobený koronavirem SARS-CoV-2 byl příliš rychlý. A že tedy museli vědci něco opominout. Opak je pravdou, spíše měli z čeho vycházet. Důvody nevídané rychlosti vakcíny na covid-19 jsme ostatně shrnuli v tomto samostatném textu.

Dnes se blíže podíváme na samotný proces vývoje a co vše musí vakcína splnit, než se dostane na trh. Včetně samotné finální výroby i jednotlivých fází v pěti základních krocích je to celkem devět bodů. Devět náročných úkolů, bez nichž se žádná vakcína na trh nedostane.

Vývoj vakcín v pěti krocích

Ta nejdůležitější fáze, klinická testování, má dokonce tři kola. Důkladně se v ní hodnotí účinnost vakcíny, její zdravotní nezávadnost i případné vedlejší či nežádoucí účinky. Ty musí být minimalizovány a detailně popsány. Vše ukazuje infografika vývoje vakcín níže.

Legenda:

Studie malého rozsahuIn vitro /   in vivoI / II / IIIEMA / EKRozšíření výroby
Farmaceutická jakostNeklinické testováníKlinická hodnoceníVyhodnocení a rozhodnutíVýroba

V prvním kroku proběhnou studie malého rozsahu, v nichž se zjednodušeně řečeno zhodnotí, zda vůbec má smysl pokračovat dál. Vývoj je totiž finančně i časově velmi náročný. Následují laboratorní testy in vitro (tedy ve zkumavce), následně i in vivo (na živých tvorech, nejčastěji potkanech). Až poté se přistupuje ke klinickému hodnocení na lidech.

Když klinické testy dopadnou dobře, následuje administrativní proces registrace. O tu výrobci žádají příslušné úřady. V Evropské unii, kam patří i Česká republika, o ní rozhoduje Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Posvětit to pak musí Evropská komise (EK).

Až následně mohou farmaceutické firmy vakcínu vyrobit a distribuovat.

Vakcíny na covid-19 dál pod kontrolou

Jediný rozdíl v tomto celkovém procesu v případě vakcíny na covid-19 byla minimalizace nutné byrokracie. Před schválením se ovšem všechny vakcíny v EU hodnotí podle stejně přísných norem jako veškeré jiné léky. Zrychlení administrativních procesů si vynutila naléhavá epidemiologická potřeba.

Jak už jsme vysvětlili v tomto textu o rozšířené dezinterpretaci informovaného souhlasu, regulační úřady si za to oproti běžné praxi vymínily průběžné dodávání klinického hodnocení. Dané vakcíny i sami výrobci jsou tak dál pod drobnohledem úřadů i odborníků.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *