SAR Samsung

Každý mobil září. Jak moc, prozradí hodnota SAR

Elektromagnetickému záření se u telefonů nevyhnete. Vyzařuje ho každý, jeho horní hranice je však omezena takzvanou hodnotou SAR. Co to je a proč se o ni zajímat?

Jinak řečeno, žádný telefon nepustí příslušné orgány na trh bez přísné kontroly SAR hodnoty. Ta je stanovena mezinárodními zákony a má maximální hranici, kterou nesmí elektromagnetické záření překročit. Zpravidla se zkoumá ve dvou případech: při používání telefonu u ucha (např. při hovoru) a při nošení na těle.

Hodnota SAR (Specific Absorption Rate, specifická míra absorpce) se udává v jednotce W/Kg a vyjadřuje energii absorbovanou živou tkání, která je vystavena elektromagnetickému poli mobilního telefonu. 

Konkrétně Česko se řídí stejnými požadavky jako Evropská unie, tedy podle Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím zářením (ICNIRP). Ty udávají, že maximální možné elektromagnetické záření, které telefon vydává, nesmí překročit 2 W/Kg na 10 g lidské tkáně.

Přímo české zákony (nařízení vlády č. 616/2006 Sb.) nedávají výrobcům povinnost doložit konkrétní hodnoty, pouze potvrdit, že se pohybují v rámci předepsaných limitů.

Co je SAR a kde ho najdu

Právě kvůli poněkud nekonzistentnímu přístupu různých organizací dohlížejících na dodržování těchto limitů se stává, že zdaleka ne každý výrobce jde vstříc samotnému zákazníkovi a otevřeně se hlásí k výsledkům kontrolního měření. Ve výsledku tak budete muset zkrátka trochu zapátrat. Často v závislosti na tom, od jakého výrobce váš telefon pochází.

Někteří výrobci tento údaj uvádějí přímo na krabičce s telefonem, případně v přibalené brožuře. Někdo by ovšem mohl namítnout, že si chce danou hodnotu zkontrolovat dopředu, než se mu balení s telefonem vůbec dostane do rukou. V takovém případě nezbývá než se vydat na dobrodružnou cestu napříč oficiálními produktovými stránkami výrobců nebo dokonce i online manuály a technickou podporou.

Někteří se k tomuto údaji staví čelem a hodnoty zařazují přímo do výčtu oficiálních specifikací telefonů. Jiní je zase schovávají do samostatných PDF příruček. To se navíc může měnit od modelu k modelu. U jednoho tak třeba může být tato hodnota více na očích, u jiného naopak nebude k nalezení.

Věřte však tomu, že pokud telefon kupujete z oficiální distribuce a od prověřené značky, předepsané hodnoty zkrátka splňovat musí.

Na pozoru byste se naopak měli mít před telefony z čínských e-shopů, které ne vždy tyto limity ctí. Certifikační proces je totiž pro výrobce nákladná věc, který nejeden z těch méně známých může vynechat, aby ušetřil výrobní náklady. To je tak další důvod, proč se vyhnout pochybným značkám z mimoevropské distribuce.

ČTĚTE DÁLE:

5G 5G procesor 5G smartphone 5G smartphony 5G sítě Apple Astra Zeneca covid covid-19 Dezinformace dimensity ericsson hoax huawei iphone konspirace Koronavirus mediatek mmWave Motorola nejlevnější 5G smartphone novinka O2 očkování očkování covid-19 Pfizer pokrytí procesor práce na dálku práce z domova připojení qualcomm realme rozvoj samsung smartphone snapdragon statistika t-mobile technologie vakcinace Vakcína vakcína covid vakcína mRNA xiaomi

Sdílejte článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *